Madende Göçüğe Karşı Çin Teknolojisi



DHA'nın haberine göre, Çin'de üretilen ve Caterpillar Global'in, Demir Export AŞ'ye sattığı 128 parçadan oluşan, 2 bin 433 ton ağırlığındaki sistem uzun bir yolculuk sonrasında Soma'ya ulaştı. Liman operasyonları, gemi tahliye işlemleri, araç yüklemesi ve şantiye taşıması dünyaca ünlü Kuehne Nagel firması tarafından üstlenilen Face Shield'in parçaları Çin'in Jiangyin Liman'ından Ji Xiang Song isimli gemiyle Alsancak Limanı'na getirildi. Alsancak Limanı'ndaki işlemlerinden sonra da İzmir-Bergama istikametinden TIR'larla Demir Export'un Manisa'nın Soma-Kınık ilçeleri arasındaki şantiyesine götürüldü.

Malzemeleri Çin Halk Cumhuriyeti'nin Jiangyin kentinden teslim alarak, Demir Export'un Soma-Kınık yolu arasındaki şantiyesine kadar teslim sürecini yürüten Kuehne+Nagel Proje Departmanı yetkilileri; proje için yaklaşık 1 yıllık bir ön çalışma yapıldığını, ön çalışmanın ardından 6 aylık operasyonel süreçleri de detaylı bir ekip çalışması ile başarıyla sonuçlandırdıklarını belirtti. Türkiye'de birçok benzer taşıma yapıldığına değinen Kuehne+Nagel proje müdürü Erman Özcan, devam etmekte olan ve yeni yapılacak yatırımların da düzenli bir ekip çalışması ile başarıyla sonuçlanacağını söyledi.

Demir Export A.Ş - Fernas İnşaat A.Ş ortaklığıyla kurulan yer altı kömür madeninde kullanılacak olan son teknoloji ürünü Face Shield; yer altına kurulup, kullanılıyor. Yaklaşık 700-800 ton gücü tutabilen Face Shield, göcük tehlikesi riskini sıfıra yaklaştırmasının yanı sıra yürüyen tahkimat olarak ilerlemeyi sağlıyor. Önümüzdeki aylarda kurulacak olan dokunmatik sisteme sahip Face Shield ile maden ocağının 2015 yılında üretime geçmesi planlanıyor.

Hazırlık faaliyetleri devam eden işletmede, 2015 yılı itibariyle tam mekanize kömür üretimi başlayacak. Demir Export A.Ş., daha önce Türkiye'de proje başından itibaren yapılmamış tam mekanize katlararası göçertmeli uzunayak (LTCC – Longwall top coal caving) yöntemi ile yeraltından kömür üretimini gerçekleştirecek.