Mağaranın Kalbine Yolculuk



Türkiye Mağaracılar Birliği Genel Sekreteri Meltem Pancarcı, İzmir Mağara Araştırma Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Onur Gora ve Dokuz Eylül Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü Başkanı Yusuf Öğrenecek’in de bulunduğu 7 kişilik mağara ekibi, Murat Dağı eteklerindeki 3 katlı yer altı mağarasına araştırma gezisi düzenledi. Gezide, mağaracılar, 2 bin 100 metre uzunluğundaki geniş galerilere sahip labirentimsi yapısı bulunan Çokrağan Mağarası’nda 6 saat süren zorlu yolculuk gerçekleştirdi.

Sabahın erken saatlerinde Çokrağan Mağarası önüne gelen mağaracılar, burada düzenledikleri toplantıda geziyle ilgili son hazırlıkları gözden geçirdiler.
Küresel ısınma nedeniyle yer altı sularının daha önem kazandığı bu dönemde, su kaynakları açısından zenginliğin göstergesi olan karstik konumdaki mağaraya, aydınlatma için kullanılan karpit lambalarını yakarak giren ekip, daha önce iki büyük deprem atlatan Çokrağan’da ilerlemeye başladı.

Dikey ve serbest inişlerin ardından Uşak ve Banaz’
ın su ihtiyacının bir bölümünü karşılayan yer altı su kaynaklarına ulaşan ekip, ip yardımıyla burayı geçti. Mağaracılar, labirent yolculuğunun ortası olan 1200 metrede, binlerce yıllık travertenlere ulaştı. Buradaki incelemelerinin ardından ilerleyişlerini sürdüren ekip, mağaranın ilk iki katının fosil oluşumunu rapor ettikten sonra üçüncü katmandaki damla taş oluşumlarını inceledi. Mağaracılar, Türkiye'de keşfedilmeyi bekleyen 40 bin mağaranın bulunduğu belirttiler.

Bölgede su seviyesinin iki kere alçaldığı, tektonik hareketlerin şiddetli olmadığı gözlemlenen Çokrağan Mağarası’nın çok uzun, metrelerce geniş galerilere sahip olması ve labirentimsi bir yapıda bulunmasının, oluştuğu kireç taşlarında çatlak sistemlerinin iyi geliştiği ve yer altı su seviyesinin uzun süreler değişmediği öğrenildi.