Mahallelerini ‘Risk’e Atmıyorlar!



Birgün Gazetesi'nin haberine göre, İstanbul Sultangazi’ye bağlı Cumhuriyet Mahallesi Siteler Mevki’nde oturan yurttaşlar, yaşadıkları yerin Bakanlar Kurulu kararıyla “riskli alan” ilan edilmesine karşı Balmumcu’daki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesi sundu.

Sultangazi Cumhuriyet Mahallesi Siteler Yaşam ve Dayanışma Derneği üyeleri ve mahalle halkı, imar plan tadilatına yönelik itirazda bulunduktan sonra müdürlük önünde basın açıklaması yaptı.

Tabulu konutlar 'riskli alan'

Açıklamayı okuyan SİTEDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hava Alaçamgül, “25 yıl önce kamu kurumları tarafından İstanbul’daki konut sorununa çözüm için örnek projeler içinde yer alan, tarafımızca bedeli ödenerek, satın alınan ve üzerinde mühendislik hizmeti ile yapılmış tapulu ve iskan ruhsatlı konutlarımızın yer aldığı Siteler Mevkii Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edildi” diye konuştu.

‘Binalarımız ruhsatsız gösteriliyor’

Hukuksuz ve dayanıksız, ranta dayalı  kararın iptal edilmesi için Danıştay’a dava açtıklarını belirten Alaçamgül, bugün de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne imar plan itirazlarına karşı dilekçe sunduklarını belirtti. “İtiraz ediyoruz, çünkü bu plan ruhsatlı binalarımızı ruhsatsızmış gibi gösteriyor.

İtiraz ediyoruz, çünkü bu plan mevcutta her katlı binalarımızın yerine 15 katlı binalar öngörüyor. İtiraz ediyoruz, çünkü bu plan 3900 olan mahalle nüfusunu 2 kat fazla artırarak, 8200 olarak öngörüyor. İtiraz ediyoruz, çünkü bu plan hiçbir şehircilik ilkesine uymuyor” diyen Alaçamgül, mahallelerini ve geleceklerini riske atmayacaklarını ve rantsal dönüşüm olmasına müsaade etmeyeceklerini kaydetti.

Mahalle sakinleri, Site Mevkii’nde AKP ’li eski Belediye Meclis Üyesi Seyit Ateş’in evinin riskli bölgeden çıkarıldığını, bunun dışında tüm binaların riskli bölgeye dahil edildiğini belirtti.