Mahkeme: Ayasofya Cami Değildir!



DHA'nın haberine göre, Trabzon İdare Mahkemesi, Ayasofya Müzesi’nin camiye çevrilmesi ve ibadete açılmasına ilişkin işlemin iptali için açılan davayı, “Müzenin camiye çevrilmesine ilişkin tesis edilen bir işlemin mevcut bulunmadığı anlaşılmaktadır” gerekçesi ile reddetti.

Trabzon’daki Ayasofya Kilisesi, Fatih Sultan Mehmet’in 1461’de Trabzon’u fethinin ardından camiye dönüştürüldü. Yıllar sonra, 1961’de restorasyon çalışmasının ardından 1961’de müze olarak hizmet vermeye başladı. “Bu yapı Fatih Sultan Mehmet Vakfı’na aittir” diyen Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün açtığı dava 2012 yılında sonuçlandı ve Ayasofya Müzesi geçen yıl Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredildi. Devrin ardından ‘Ayasofya Camisi’ olarak kayıtlara geçen yapı, çeşitli işlemlerin ardından ibadete hazır hale getirildi.

Freskler perdelerle kapatıldı

Fresklerin asma tavan ve özel perdelerle kapatıldığı Ayasofya’da geçen 28 Haziran’da ilk kez namaz kılındı, temmuz başında da ilk cuma namazıyla resmen ibadete açıldı. Diyanet İşleri’nin de imam da görevlendirdiği Ayasofya’da namaz saatleri dışında turistler belirli bölümlerden tavan fresklerini görme şansı elde edebiliyor. Mimarlar Odası Trabzon Şubesi, Trabzon Sanat Evi Derneği, Ayasofyalılar Güzelleştirme, Koruma ve Yardımlaşma Derneği, Trabzon İli ve İlçeleri Eğitim, Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı ile Fethi Yılmaz ve Zeki Batar, Trabzon İdare Mahkemesi’ne başvurarak, Ayasofya Müzesi’nin camiye çevrilmesine ilişkin işlemin iptalini istedi.

Trabzon İdare Mahkemesi, 20 Eylül’de davayı karara bağladı. Kararda “Trabzon Ayasofya Müzesi’nin camiye çevrilmesine ilişkin tesis edilen bir işlemin mevcut bulunmadığı anlaşılmakta, kesin ve yürütülmesi zorunlu bir işlem bulunmadığından davanın reddi sonuç ve kanaatine ulaşılmıştır. Açıklanan nedenle davanın incelenmeksizin reddine” ifadesi kullanıldı. Davayla ilgili son kararı Danıştay verecek.