Mahkeme Durdurdu, Belediye Yeni Plan Yaptı



Bianet'ten Nilay Vardar'ın haberine göre, mahkeme, Ekim ayında Samsun'daki deniz kıyısındaki 115 metrelik otelin yürütmeyi durdurmasına karar verdi. Belediye kasım ayında imar planında değişikliğe gitti. Ancak Mimarlar Odası, hukuksuzluğa kılıf yaratılmaya çalışıldığını belirterek bu karara da itiraz etti.

Samsun Kent merkezinin batı girişindeki Fener Plajı yanında DLH’nın kullandığı kamuya ait arazide inşa edilen Sheraton otelin olası yüksekliği 160 metreydi.

TMMOB'a bağlı Mimarlar Odası Samsun Şubesi'nin yargı yoluna gitmesiyle inşaatın yüksekliği 102 metreye indirildi.

Ancak inşaat bu haliyle de İmar Mevzuatı'na aykırı olduğu gerekçesiyle yeniden yargı yoluna gidildi.

Bu sırada inşaat tadilatıyla 115 metreye yükseldi. İnşaatın hemen arkasında Samsun kent siluetinin simgesi 80 metre yüksekliğe ulaşan Amisos Tepesi bulunuyor.

Belediye planı değiştirdi

Samsun 1. İdare Mahkemesi ekim ayında verdiği kararda, plan notlarıyla mevzuata aykırı ayrıcalıklı düzenlemeler getiren imar değişikliğinde ve bu plan değişikliği uyarınca düzenlenen yapı ruhsatının hukuka uygun bulunmadığını belirterek telafisi güç ve imkansız zararların ortaya çıkabileceği gerekçesiyle “yürütmenin durdurulmasına” karar verdi.

Bunun üzerine Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayında yaptığı toplantıda mahkeme tarafından iptal edilen 1/1000 ölçekli imar planı değişikliğinde yer alan emsal 2,50 olan yapılaşma hakkının 1.80'e düşürülmesini öngören yeni imar planı değişikliğini kabul etti.

Kıyı kamuya kapatılıyor, siluet bozuluyor

bianet'e konuşan Mimarlar Odası Başkanı Selami Özçelik, meclis kararıyla yapılan plan değişikliğinin yasalara kılıf uydurmak için değiştirildiğini kendilerinin itirazlarına çözüm olmayacağını belirtti. Oda, meclis kararına da itiraz etti; sonuca göre yeniden yargı yoluna gidilebilecek.

Öztürk, meselenin sadece kent silueti olmadığını denizin içinde böyle bir yapının başlı başına hukuka aykırı olduğunu belirtti. Öztürk şöyle konuştu: "Atakum'da hazine arazisinde ve kıyı çizgisinde yer alan düğün salonları vs. belediye tarafından yıkıldı. Peki bu binanın ayrıcalığı nedir? Denizin içinde yer alan böyle bir bina hem kentin siluetini bozuyor. Hem de Fener Plajı da halkın kullanımına kapanacak. Bu yapılaşma ile kıyı, toplumun kullanmasına kapatılarak kamu yararı yok sayılıyor. Üstelik emsal teşkil edecek. Özellikle kıyıdaki Fuar ve diğer dolgu alanları için emsal oluşturacak. Bu yöredeki Kruvaziyer Liman önerileri de dikkate alındığında, tüm sahilin benzer yapılarla işgali kaçınılmaz olacak. "