Mahkeme Konak Altgeçidi’nin Yıkılmasına Karar Verdi

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU)’ne yaptırılan Konak Altgeçidi hakkındaki dava, İzmir 4. İdare Mahkemesi’nin geçidin kaçak yapıldığı ve kaldırılması gerektiği yönünde kararıyla sonuçlandı.

26 Mart 2004 tarihinde görülen davada, altgeçidin 1/1000 ve 1/5000 ölçekli imar planları bulunmadığı tespit edildi. Mahkeme, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne 30 gün içinde Danıştay’a başvurma hakkı tanıdı. Aksi takdirde altgeçidin yıkılması ve belediye yetkililerinin kaçak işlem yaptıkları için yargılanması gündeme gelecek. Mahkeme heyeti tarafından İZSU, Konak Belediyesi ve Karayolları Genel Müdürlüğü’nün görüşlerine başvurulurken yapılan inceleme ve bilirkişi sonuçlarına göre yasal olmayan bir işlem yapıldığı kararlaştırıldı. Mahkeme kararında şu görüşlere yer verildi:

“Konak Meydanı Yaya Geçişi adıyla yolun bu kısmı yeraltına alınarak yapımına başlanmıştır. Uygulama imar planı olmayan bu yerde yapılan yeraltı geçidinin ruhsatlı olduğundan söz edilemeyeceği açıktır. Nitekim idarelerce anılan inşaat ruhsatının var olduğu da belirtilmemektedir.” Konak Meydanı’nın SİT alanı olduğu ve bölgenin Kıyı Kenar Kanunu içinde bulunduğu dikkate alınırken nihai kararda, “Açıklanan sebeplerle davanın 1/5000 ölçekli nazım imar planına yönelik kısmının reddine, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nın Konak Meydanı’na isabet eden kısmında yapılan yeraltı geçidi uygulamasının iptaline.” ifadelerine yer verildi.