Mahkemeden Siirt'teki Hükümet Konağı İnşaatına Durdurma



Siirt'teki Tekel arsasına hükümet konağı yapılmasına Diyarbakır Bölge İdare Mahkemesi "hayır" dedi. Siirt Mücadele gazetesi sahibi Cumhur Kılıççıoğlu ile Siirt Barosu Başkanı Avukat M. Ali Özel'in birlikte Valilik ve Belediye aleyhine açtıkları dava sonuç verdi.

Yerel gazetenin 2 Ağustos'ta "Türkiye'de Hakimler Var!" manşetiyle okurlarına duyurduğu haberde bilirkişinin sorun olarak belirlediği uygulamalardan birinin "15.5 metre olan maksimum bina yüksekliğinin serbest olarak belirlenmesi" olduğunu yazdı.

"İmar mevzuatına, kamu yararına, şehircilik ilkelerine ters"

Haberde bilirkişi ve şehir plancısı Yard. Doç. Dr. M. O. Sinemillioğlu imzalı altı sayfalık bilirkişi raporundaki şu tespitlere yer verildi.

"Dava konusu işlem, Şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararı bakımından eksiklikler içermesi,
"İmar planının bütünlüğü, genel yapısı, kapsadığı alanın nitelikleri gibi olgular ele alındığında getirilen yapışlaşma koşullarının belirsizlikler içermesi,
"Dava konusu işlemin Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nın görüşüne sunulması gerektiği halde sunulmamış olması,

"..nedenleri başta olmak üzere, planın bütünü, yönü, büyüklüğü ve şekliyle, nüfus, yapılaşma biçimi gibi temel kavramlar da dikkate alındığında, uyuşmazlık konusu alanda 15.5 metre olan maksimum bina yüksekliğinin serbest olarak belirlenmesine ilişkin UİP değişikliğinin Üst ölçekli planlara, imar mevzuatına, kamu yararına, şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına uygun olmadığı kanaatine varılmıştır."