Mahkemelerden Ders Gibi "İçkili Yer" Kararı



Ankara’da bir dönem referandum yapılması bile düşünülen "içkili yer" ruhsatları konusu İzmir’de de sorun oldu.

Bütün kriterleri yerine getirdiği halde polisin "güvenliği sağlayamayız" görüşü nedeniyle Bornova Belediyesi’nin "içkili yer" ruhsatı vermediği iki esnaf yürüttükleri hukuk mücadelesini kazandı. Bornova’nın göbeğinde Büyük Park ile Küçük Park arasındaki bölgede diğer tüm kriterleri yerine getiren işyerlerine güvenlik gerekçesiyle "içkili yer" ruhsatı verilmemesi davasını esnaf kazandı.

Bilge Cafe Bar ile Albesan Gıda şirketleri belediye tarafından "içkili yerler" olarak ilan edilen bölgede okul, hastane ve camii gibi yerlere olan mesafe kriterlerini sağladı. Eksiği kalmayan işyerleri bir türlü "içkili yer" ruhsatlarını alamadı. Çünkü Bornova İlçe Emniyet Müdürlüğü işyerleri için belediyeye, güvenliğin sağlanamayacağı yönünde görüş bildirdi.

İşyeri sahiplerinin itirazını değerlendiren İzmir 1. ve 3. İdare Mahkemeleri; "İdarenin mevzuat ile kendisine tanınmış olan başka yetkilerini kullanması suretiyle bu durumun oluşturduğu olumsuzlukların giderilmesi gerektiği açıktır" dedi. Bornova Belediyesi ve Bornova Kaymakamlığı’nın içki ruhsatı vermeme işlemine karşı "yürütmeyi durdurma" kararı verdi.