Mahkemeye Aldırmayan Taşyapı Kuleleri Onaylattı



Emrullah Turanlı'nın sahibi olduğu Taşyapı İnşaat, Göztepe'deki dev kulelerine mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermesine, Kadıköy Belediyesi inşaatı mühürlemesine karşın yeni planını İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nden oy çokluğu ile geçirmeyi başardı. SABAH'ın, 'Olmadı Başkan' başlığı ile 23 Eylül 2007'de manşetten duyurduğu Taşyapı'nın İstanbul Göztepe'de bulunan eski Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'ne ait arazide 156 metrelik 4 blok projesi mahkeme kararını bile aşmayı başardı! Kadıköy Belediyesi'nin İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nde açtığı yürütmeyi durdurma davasında, mahkeme "Yüksek yoğunluğun bölgeye telafisi mümkün olmayan yükler getirmekle birlikte kamu yararına uygunluk yoktur" diyerek planları, ocak ayında oybirliğiyle iptal etmişti. Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına itiraz eden Taşyapı'nın itirazı da reddedildi.

Mahkemenin kararından sonra inşaat alanına giden Kadıköy Belediyesi ekipleri, tebligatı yaparak, harfiyat çalışmasının durdurulması yönünde tutanak tutup, inşaatı mühürledi. Ancak Taşyapı, mahkemenin durdurma kararına, Kadıköy Belediyesi'nin mührüne rağmen aynı plana bodrum katları da ilave edip değiştirerek yeniden konuyu bir kez daha İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'ne getirdi. İBB Hukuk Müşavirliği "Konut bölümü, konut için verilen alan (19 bin 338 metrekare) üzerinden hesaplanacak" şeklinde rapor yazmasına karşın geçen ay proje, İBB Meclisi'nden üstelik inşaat alanları da artırılarak oy çokluğu ile geçti ve askıya çıktı. Edinilen bilgiye göre mahkeme bölgedeki yükü artırır uyarısına karşın yeni planlara bodrum da dahil edildi.

Anadolu yakasının en yüksek kuleleri

Taşyapı, yaklaşık 3 yıl önce Göztepe'deki Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'ne ait 44 bin 738 metrekare araziyi kat karşılığı satın almıştı. Bittiğinde Anadolu yakasının en yüksek kuleleri olacağı belirtilen projeye göre kuleler 156 metre olacaktı. Taşyapı'nın, anlaşmasına göre yapılacak 288 rezidans konutun yüzde 60'ını vermeyi ve Meteroloji Bölge Müdürlüğü'ne Kartal'da yeni bir bina inşa etmeyi taahhüt etmişti.

Mimarlar Odası dava hazırlığında

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nden kararın yeniden geçmesi üzerine Mimarlar Odası'nın bu kararı mahkemeye götüreceği öğrenildi. Mimarlar Odası Anadolu Yakası Şube Başkanı Arif Atılgan, "Arsa 44 bin 738 metrekare... 25 bin 400 metrekare yol, yeşil alana, 19 bin 338 metrekare ise inşaata ayrılmış. Fakat şirket 2.07 emsal üzerinden inşaat alanını hesaplarken 19 bin 338 metrekareyi değil, 44 bin 738 metrekareyi çarparak hesaplamış. Planlama ve şehircilik ilkelerine karşı bir hile yapılıyor" dedi.

Hukuku by-pas edemezsiniz

İBB'de oy çokluğu ile geçen plana itiraz eden tek meclis üyesi olan CHP'li Hüseyin Sağ "Hukuku by-pass edemezsiniz. Aynı plana bir de bonus olarak bodrum katlarını eklemişsiniz" diyerek şerh koydu. CHP'li Sağ, Meclis'te yaptığı konuşmada da "Hem ilçe belediyesinin kararın ardından inşaatı mühürlemesi, hem de İBB'nin Hukuk Komisyonu başta olmak üzere birçok müdürlüğünün 'hayır' demesine rağmen dosyanın tekrar getirilmesi utanç verici bir durum" dedi.