Majik'i Yıkan Otelde Vinçler Çalışıyor



Birgün Gazetesi'nden Olgu Kundakçı'nın haberine göre, İstanbul Taksim'de yıkılan Majik Sineması ve Maksim Gazinosu yerine yapılan otel inşaatının ruhsatı iptal edilmesine rağmen inşaat sahasındaki vinçler yine çalıştı. 1. İdare Mahkemesi'nden 17 katlı otel ve AVM inşaatının ruhsatını 3 Ekim 2013'te iptal etmesine rağmen Beyoğlu Belediyesi inşaatı mahkeme kararının tebliğ edilmediği gerekçesiyle karardan 4 ay sonra mühürlemiş, bu süre zarfında inşaat hukuksuz bir şekilde yükselmişti.

1. İdare Mahkemesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Beyoğlu Belediyesi’ne karşı açılan davada inşaatın yapı ruhsatı, İstanbul 2 No’lu Koruma Kurulu’nun projeyi onayladığı 21 Temmuz 2011 tarihli kararı ve Beyoğlu imar planlarının otel projesine ilişkin kısmını şehircilik planlama ilkelerine ve kamu yararına aykırı bularak iptal etmişti. Verilen iptal kararında otelin yapılacağı parsele ayrıcalıklı yapılaşma hakkı verildiğine ve bu yapılaşmanın bölgenin tarihi dokusuyla uyumsuz olduğuna dikkat çekilmişti. Mahkemenin iptal kararına rağmen inşaat sahasında çalışmaların sürmesi dikkat çekti.

'İnşaat tespit etmedik'

Beyoğlu Belediyesi yetkilileri yapılan otel inşaatıyla ilgili pek çok kez ihbar aldıklarını ancak yerinde yaptıkları inceleme neticesinde herhangi bir inşaat faaliyeti tespit etmediklerini söyledi. Otel projesini yürüten Tuna İnşaat yetkilileri ise inşaat sahasında yapılan çalışmaların güvenlik için yapıldığını söyledi. Yetkili, “Güvenlik ve tedbir amacıyla malzemeler toplanıyor. İmalat yapılmıyor. Orası pasaportla girilen yasak bölge değil ki. Çevre güvenliği için tedbirler alınıyor. Tehlike arz eden malzemeleri kaldırıyoruz” diye konuştu.

'Mühür fekki demektir'

İnşaat Mühendisleri Odası Avukatı Taner Savaş ise hangi amaçla olursa olsun mühürlenmiş bir inşaat sahasında çalışma yapılamayacağını belirtti. Savaş, “Mühürlü yerde güvenlik tedbiri için dahi olsa hiçbir faaliyette bulunulamaz. Hiçbir inşaat faaliyeti, iş güvenliği veya gerekçesi ne için olursa olsun ruhsatsız yürütülemez. Bir saha mühürlenmişse içeriye inşaat çalışanlarının girmesi mühür fekki demektir. İnşaat faaliyetine devam ediliyorsa bu ise kaçak inşaat demektir ve TCK'nin 184. maddesine göre suçtur” diye konuştu.

İstanbul’un ilk sinema binasıydı

İstanbul'un ilk sinema salonu olan ve 1914'te yapılan Majik Sineması, Türk Sineması, Yeni Taksim Sineması ve Venüs Sineması isimleriyle hizmet vermiş, ardından İstanbul Devlet Tiyatrosu tarafından 2007 yılına kadar kullanılmıştı. Kültür Varlığı olarak tescilli Majik Sineması ve tarihi Maksim Gazinosu, kurul kararıyla yıkılmış, İstanbul 2 Nolu Koruma Kurulu sinema binasının sadece Sıraselviler caddesine bakan ön cephesinin korunmasına karar vermişti.