Majik'i Yıkan Otelin İnşaatı Durduruldu



Birgün Gazetesi'nden Olgu Kundakçı'nın haberine göre, İstanbul Taksim’de eski Majik Sineması ve Maksim Gazinosu yerine yapılan ve mahkeme kararıyla ruhsatı iptal edilmesine rağmen aylardır yükselmeye devam eden otelin inşaatı Beyoğlu Belediyesi tarafından mühürlendi.

Otel inşaatının hemen yanı başında bulunan Metropark Otel’in sahibi Mehmet Ali Durucan tarafından açılan davada 1. İdare Mahkemesi, otel projesinin ruhsatını 3 Ekim 2013 tarihinde verdiği kararda iptal etmiş ancak mahkeme kararının tebliğ edilmediği gerekçesiyle otelin inşaatı aylarca devam etmişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Beyoğlu Belediyesi’ne karşı açılan davada Mahkeme, otelin yapılacağı parsele ayrıcalıklı yapılaşma hakkı verildiğine ve bu yapılaşmanın bölgenin tarihi dokusuyla uyumsuz olduğuna hükmetmişti.

Beyoğlu Belediyesi yetkilileri hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunan Mehmet Ali Durucan, BirGün'e "Mahkeme kararını ıslak imzayla Beyoğlu Belediyesi’ne götürdük, inşaatın mühürlenmesi için başvurduk. Ancak belediye gereğini yapmadı. Her 12-13 günde bir kat atıyorlar. Son üç ay içinde binayı tamamladılar” diye konuşmuştu.Beyoğlu Belediyesi yetkilileri ise mahkeme kararının kendilerine tebliğ edilmediğini savunmuştu.

'İstanbul'un ilk sineması yıkılmıştı'

Tuna İnşaat’ın otel ve AVM projesi için İstanbul’un ilk sineması olan Majik Sineması ve arkasındaki Maksim Gazinosu ‘restorasyon’ yapılacağı öne sürülerek kurul kararıyla yıkılmıştı. İstanbul 2 No’lu Koruma Kurulu, kültür varlığı olarak tescilli yapının sadece ön cephesinin korunmasına karar vermişti. Beyoğlu Belediyesi Aralık 2011’de Majik Sineması ve Maksim Gazinosu yerine 17 katlı otel ve AVM projesini onaylamıştı. Beyoğlu’nun tarihi ve kültürel simgelerinden biri olan Majik Sineması’nın yıkımına neden olacak projeye TMMOB Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası tarafından dava açılmıştı.