'Maket Konut Vurgunu Başladı'

ABD'de yaşanan Mortgage krizinden sonra Türkiye konut piyasasına ilişkin uyarılar da başladı. Geçtiğimiz aylarda çıkarılan Mortgage Yasası'ndan sonra konut piyasasında türeyen birçok şirketin konut satışları konusunda mağduriyetlerin ortaya çıkmaya başladığını belirten Tüketiciler Birliği Başkanı Av. Bülent Deniz, konut satışları konusundaki uygulamaların "başıboş uygulamalar" olduğunu kaydederek, "Gösterişli gazete ilanları ve gösterilen maketlerle yapılan hayali konut satışlarının foyası ortaya çıkmaya başladı" dedi.

Deniz, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın konut yapma izni verdiği 26 firmanın olduğunu, ancak sadece gazete ilanlarına bile bakıldığında şu anda piyasada 50'nin üzerinde firmanın konut satışı yaptığını vurgulayarak, Bakanlığın yeni mağduriyetlerin yaşanmaması için biran önce harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Deniz, açıklamasında şunları kaydetti:

Para peşin, inşaat hayali
"İnşaat sektöründe son 3 yıldır yaşanan canlılık; düşen konut kredisi faizleri, Mortgage Yasası gibi nedenlerle daha da artmış, sonuçta bir çok tüketici konut sahibi olma arzusu içine girmiştir. Gazetelerde tam sayfa verilen ilanlar, gösterişli ofislerde sergilenen maket villalar, kira öder gibi konut sahibi olmayı sağlayabilecek ödeme seçenekleri, hatta inşa edilip alıcı adaylarına sunulan örnek konutlar ile tüketicinin beğenisi ve tercihini etkilemeye çalışan bir çok firma türemiştir. Nitekim Tüketiciler Birliği'ne geçtiğimiz günlerde AKS Anadolu İnşaat San. AŞ firması ile ilgili gelen başvurular, bu konudaki ilk kidesel mağduriyet örneği oluşturmaktadır. AKS Anadolu İnşaat tarafından İstanbul, Silivri ilçesine bağlı Çanta Beldesinde bulunan taşınmaz üzerinde çeşidi etaplarda, Kınalı 1, Kınalı 2 ve Chantua Evleri adıyla yapılacağı vaat edilen yaklaşık 300 civarındaki konut satışı ile tüketicilerden yaklaşık olarak 60 milyon YTL para toplanmış fakat sonrasında birçok konutun temelinin bile atılmadığı, teslim edilen az sayıda konutun da vaat edilen özelliklerde olmadığı ortaya çıkmıştır. Organize bir şekilde yürütülen bu eylemde Çanta Belde Belediye Başkanı, tapu görevlileri gibi kişilerin de yardımcı oldukları iddia edilmiştir."

'Şikayet sayısı artacaktır'
Açıklamada, mağdur olan tüketicilerin cumhuriyet savcılıklarına başvuruda bulundukları ve dava sürecinin devam ettiği belirtilirken, konut piyasasında izinsiz bir şekilde türeyen firmalara dikkat çekilerek, "Tahmin ediyoruz ki, ileriki dönemlerde bu tip şikâyet sayısı artacaktır, çünkü henüz bu konuya yönelik bir önlem alınmamıştır" denildi. AKS Anadolu İnşaat tarafından mağdur edilen 300 tüketicinin ödedikleri parayı ne zaman geri alabileceklerinin henüz belli olmadığı kaydedilen açıklamada, yasaların çeşidi boşluklarından istifade eden 'kötü niyedi kimselerin' kurdukları firmaların tüketiciyi kandırmasının önüne geçilebilmesi için gerekli tüm tedbirleri almanın kamu otoritesinin görevi olduğu vurgulandı.

'En önemli görev tüketiciye düşüyor'
Tüketiciler Birliği Başkanı Avukat Bülent Deniz'in açıklamasında, böyle bir mağduriyet yaşanmaması için en büyük görevin tüketiciye düştüğü anlatılırken, konut sahibi olmak isteyen tüketicilere şu uyarılarda bulunuldu:

"İmzaladığınız sözleşmelerin yasanın öngördüğü resmi şekil şartına uygunluğuna dikkat edin, henüz inşasına başlamamış konutları pazarlayan firmalar hakkında mutlaka ön araştırma yapın, Sanayi ve Ticaret Ba-kanlığı'nın firmadan ve yapacağı konuttan haberdar olup olmadığını araştırın, tapu izni olup olmadığını öğrenin, yapılan sözleşmelerde sözleşmeye uygun kağıt cinsinin kullanılmasına dikkat edin."