"Maketten Satışın Risklerini En Başından Beri Söylüyoruz"



Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, 17-18 Eylül 2013 tarihlerinde Kuveyt'te gerçekleştirilecek gayrimenkul fuarının ertelenmesine ilişkin basında yer alan haberlerle ilgili düzenlediği basın toplantısında, fuarların katılım azlığı, organizasyon firmasının performansı gibi nedenlerle iptal ya da ertelenmesinin söz konusu olabileceğini söyledi. Bu tip ertelemelerin, Türkiye'den gayrimenkul alan yatırımcıların mağdur olduğu, bir anlamda aldatıldığı şeklinde yansıtılmasının sektöre zarar vereceğini dile getiren Torun, "Bu tür haberler ve olumsuz bilgiler, sektöre zarar verecek hususlar" dedi.

Kuveyt'teki ticaret ataşesiyle görüştüğünü, somut olarak onlara yansıyan, Türkiye'den gayrimenkul alıp da mağdur olmuş kimsenin olmadığı yönünde bilgi aldığını belirten Torun, "Böyle bir durum söz konusu olursa da bu sadece Kuveytliler için geçerli değil; Türkiye'den gayrimenkul alan her yabancı için söz konusu olur zaten... Somut olarak şu anda Kuveyt'te fuarın ertelenmesinin, bu ülke vatandaşlarının Türkiye'den gayrimenkul alıp mağdur olmalarıyla ilgisi olmadığının altını çiziyorum. Ama, buradan hareketle dernek olarak bu konudaki hassasiyetimizi ilk basın toplantımızda da söylemiştik" diye konuştu.

Yabancı yatırımcıların gayrimenkul alımıyla ilgili yanıltılmaması için hassasiyet gösterilmesi gerektiğini, bu konuda kendilerinin de çalışma yaptıklarını ve kitapçık hazırladıklarını belirten Torun, sözünü ettiği rehberi önümüzdeki günlerde çeşitli kanallardan yabancı bireysel yatırımcıya ulaştıracaklarını anlattı.

Risklere karşı 'inşaat bitirme sigortası' geliyor

Maketten satışın riskli olduğunu ilk günden bu yana söylediklerini ifade eden Torun, şöyle devam etti:

"Maketten satış, risk taşıyan bir iş... Türkiye'deki müşteri için de geçerli ama yabancı için biraz daha önceliği var. Bu konuda ülkenin zarar görmemesi gerekir. Hiçbir mağduriyet yaşanmadan bu konunun önlemini alalım ki insanlar da sözleşmeleri imzalarken bunun kendini koruyan birşey olmayabileceğini bilsin. Koskoca kitap şeklinde sözleşmeler imzalatılıyor ön satışlarda... Ama bu ne ifade ediyor, bunu bilsin.

Çalışmaların ardından geldiğimiz nokta, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile oluşturduğumuz 'inşaat bitirme sigortası' yöntemi... Bu, Tüketiciyi Koruma Kanunu kapsamında yapılan bir düzenleme.. Bu yasa hazırlanırken ciddi çalışmalar yapıldı. Az evvel sayın bakanımız Hayati Yazıcı ile yaptığım görüşmede de teyit aldım; çalışma şu an Meclis aşamasında, dolayısıyla Meclis açılınca yasalaşacak öncelikli yasalardan biri. Bu çalışma kapsamında maketten satış yapan proje geliştirici, inşaat bitirme sigortasını yapmış olacak".

Yasal düzenlemenin bir an önce yapılmasının gerekliliğine işaret eden Torun, ataşelikle yaptıkları görüşmede onlara ulaşan somut mağdurların olmadığını yineleyerek, münferit mağdurların olabileceğini söyledi. Bu mağduriyete dikkati çekmek istediklerini vurgulayan Torun, "Bu sistem bu türlü suistimale, yanıltmaya, mağduriyete müsait... Onun için de herkesin dikkatli olması gerekiyor. Yabancıların doğru bilgilendirilmesi, doğru noktalardan alım yapması gerekiyorki mağdur olmasınlar" dedi.