Maktum’un Köşküne Mobilyayla Girdi, ABD’de Fabrika Kuruyor



Son yıllarda hızla gelişen Türk mobilya sanayi, lüks marka ve tasarımda da atak yapıyor. Bugüne kadar Kağıthane’deki 3 bin 500 metrekare kapalı alana sahip fabrikasında lüks mobilya üreten ve bu ürünlerle Dubai Emiri El Maktum dahil çok sayıda devlet ve işadamının lüks konut ve ofisini tefriş eden EG Mobilya’nın patronu Emrullah Genç, yıl başından itibaren ABD’nin mobilya merkezi North Caroline’da bir İtalyan tasarımcıyla ortak fabrika yatırımı yapacak. 7 milyon dolarlık yatırımla hayata geçecek fabrikada ABD ve Avrupa sosyetesi için lüks mobilya üretilecek.

Amcadan mobilyacı

EG Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Genç, aileden mobilyacı olduğunu söylüyor ve şöyle başlıyor anlatmaya: “Biz Malatyalıyız. Babamız 1965’te Ankara Siteler’de mobilyacılığa başlamış. 6 yıl kadar yaptıktan sonra halıcı olarak yola devam etmiş. Ancak amcamız mobilyacı olarak işi sürdürmüş. Ben de mobilyacılığa amcamın yanında başladım.”

Emrullah Genç, amcasıyla çalışırken lüks mobilya üretmediklerini belirtiyor ve “2001’de işi devraldım. 2001 Nisan ayında da ABD’de North Caroline’da bir fuara katıldım ve orada işimin yönü değişti. 1 mağazam vardı. ABD’nin lüks mobilya markalarının distribütörlüğünü aldım ve ithalata başladım. Lüks yemek odaları, yatak odaları getirdim. Kısa sürede 30 firmanın distribütörü oldum. Sonra İtalya’dan, İspanya’dan ve Fransa’dan da lüks mobilya ve aksesuvar markalarının distribütörü oldum. Böylece 81 markaya kadar ulaştım” diyor.

Lüks mobilyalar ithal edip satarken, bünyesine kattığı 6 mimar ile anahtar teslimi lüks konut ve ofislerin, butik otellerin anahtar teslimi tefrişine başladığını belirten Emrullah Genç, bu süreçte yerli üretimin ağırlık kazandığını söylüyor. Genç, “Tefriş projelerde yerli ürün payı yüzde 80’lere çıktı” diyor.

Yurtdışından iş geliyor

Mehmet Ali Talat KKTC Cumhurbaşkanı olunca cumhurbaşkanlığı konutunu komple elden geçirdiklerini söyleyen Emrullah Genç, bazı önemli projeleri şöyle sıralıyor:

Dubai Emiri El Maktum’un Gebze Darıca’daki 3 bin 200 metrekarelik malikanesini baştan aşağı döşedik. Tek başına 5 milyon dolarlık proje oldu.

BAE’de, Suudi Arabistan’da ve Irak’ta böyle işlerimiz oldu. Bakü’de bir butik otele yeni başladık. Yine Bakü’de bir ev ve bir ofisi yeni teslim ettik. Halen de birleştirilmiş 2 villayı tefriş ediyoruz.

Çok sayıda işadamı ve siyasilerin, futbolcuların, sanatçıların evlerini tefriş ettik. Bir ev tefrişimiz 200 bin- 1 milyon dolara değişebiliyor.

9 milyon lira ciro var, ABD’de hızlı büyürüz

Şu anda Kağıthane’deki 3 bin 500 metrekarelik fabrikasında üretimde 55, ikisi 6 biner metrekare, biri 1800 metrekare olan mağazalarında da 37 kişinin çalıştığını söyleyen Emrullah Genç, şöyle konuşuyor:

“2011’de hem yurt içinde hem de yurt dışında ciddi yatırımlarımız olacak. Bağdat Caddesi ve Etiler’de iki büyük mağaza açacağız. 2009’da ciromuz 9 milyon lira oldu. Bunun yüzde 30’u yurt dışı projelerden geldi. Bakü’de ofisimizi açıyoruz. Asıl büyük yatırımımız, North Caroline’da olacak. Orada İtalyan ortakla bir fabrika kuruyoruz. Yüzde 17’si ortağımın gerisi benim olacak. Yemek, yatak odası, koltuklar, sehpalar üretip dünyaya EG markasıyla satacağız. Bu 7 milyon dolarlık bir yatırım olacak ve 2011 yılbaşı itibariyle şirketimiz orada yatırıma başlayacak.”