Topbaş: Metro Özelleştirilecek

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Metrosu’nunu özelleştirilmesi için bazı büyük firmalarla görüştüğünü açıkladı. Topbaş, “Kentin ihtiyaç duyduğu metroyu İstanbullunun kesesinden yapmamız mümkün değil” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, metronun özelleştirilmesi için görüşmelere başladı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş bu konudaki gecikmişliği giderme amacında oldduklarını söyledi.

Topbaş “Bazı hatları veya hatların tümünü özelleştirmek için görüştüğüm firmalar var. Yani İstanbul’un raylı sistemlerinin tümünü, hatta inşaat halinde olanlarını da vermek için görüşmelerimiz var. Tümünü yap-işlet modeli ile özelleştirebiliriz. Bu konuyla çok ciddi boyutta ilgilenen firmalar var. Metro ulaşımını İstanbullunun kesesinden yapmamız mümkün değil” dedi.

Halen İstanbul’daki raylı hatların toplam uzunluğu 47 kilometre. Yeni hat inşaatlarının tamamlanmasıyla bu rakam 100 kilometreye ulaşacak. Kadir Topbaş’a göre, 100 kilometre de İstanbul için yetersiz. Topbaş İstanbul’un rahat bir metro ulaşımına kavuşabilmesi için 200 kilometreye ihtiyacı olduğunu belirtti.

Topbaş, ihtiyacı karşılayacak bir metro ağının 2010 yılına kadar tamamlanmasını planlıyor. Bu aşamanın ardından kentin bazı noktalarına özel araçla girebilmek için ücret ödenecek.

Topbaş kentin tarihi yarımada gibi önemli noktalarında bazı saatlerde trafik girişlerini ücretli hale getireceklerini belirterek ” Tıpkı Londra’daki gibi bir sistemi uygulamaya koyacağız” dedi.