Lütfi Kırdar'da Sanat Bayramı



İstanbul'da gerçekleştirilen uluslararası sanat buluşmalarından en gencinin dördüncüsü, konusu 'Kent ve İnsan' olan Artİstanbul 2005 bu akşam törenle açılıyor. Başlangıçtan bu yana Sanat Galericileri Derneği ile İKON Fuarcılık Hizmetleri işbirliğiyle Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nın Rumeli Salonu'nda düzenlenen etkinlik, bu yıl 11 Aralık'a dek sürecek.

Artistanbul ve Sanat Galericileri Derneği Başkanı Doğan Paksoy, ''Fuarla, ülkemizden ve yurtdışından sanatseverlere ulaşılarak İstanbul'un, Avrupa'nın önde gelen uluslararası sanat buluşma yerlerinden biri haline getirilmesinin amaçlandığını; fuarın, Türk sanatının ve sanatçısının uluslararası sanat piyasalarında daha fazla tanınması ve talep görmesi konusunda ülkemizdeki en önemli platformlardan biri olmasının da kendileri için önemli olduğunu'' söylüyor.

75 galeri, 230 sanatçı
Bu yıl 150'nin üzerinde galerinin katılmak için başvurduğu fuara, alanının yeterli olmaması nedeniyle bir seçici kurulun uluslararası fuarlarda benimsenen ölçütlere göre belirlediği 75 galeri katılıyor. Fuara, İstanbul'un yanı sıra Ankara, Adana, Antalya, Karabük ve İzmir'den galeriler de katılıyor. Kare Sanat Galerisi, Dirimart, Cey Güzel Sanatlar, Kızıltoprak Sanat Galerisi, Mine Sanat Galerisi, Pera Sanat Galerisi, Ortaköy Sanat Galerisi, Teksin Sanat Galerisi, Terakki Vakfı Sanat Galerisi, Ürün Sanat Galerisi, Kavaklıdere Sanat Galerisi, Toyan Sanat Galerisi ülkemizden katılacak galeriler arasında.

Yurtdışından da Artecite (Fransa), Galerie Art-Scenes (Fransa), Galerie Christian Meyer (Fransa), Galerie Diakov (Bulgaristan), Galerie d'YS (Belçika), Galerie Maas (Hollanda), Home'ART (Fransa), La Petite (Fransa), La-Quarantaine. Hyper Spc. (Belçika), Mac 2000 (Fransa), Mineta Contemporary (Belçika), Otto International Art Galleries (ABD) katılacaklar. 230 sanatçının 2 bin yapıtını bir arada sanatseverlerin karşısına çıkaracak olan etkinlikte yapıtları yer alan usta sanatçılardan bazıları da Bedri Rahmi Eyuboğlu, Adnan Çoker, Özdemir Altan, Ferruh Başağa, Ömer Uluç, Komet, Ergin İnan, Devrim Erbil, Ertuğrul Ateş, Yavuz Tanyeli . Tabii ki genç kuşak sanatçılar da bu fuarda ustalar ve sanatseverlerle buluşuyor.

Son iki yıldır fuarın sanatsal kimliğini destekleyen yan etkinliklerden biri olan Genç Sanatçılar Resim Yarışması'nın bu yılki konusu, fuarınkiyle aynı: 'Kent ve İnsan'. Gerek bu yarışmanın, gerekse yine fuar kapsamında düzenlenen 'Genç Sanatçılar Heykel Yarışması', 'Genç Sanat Eleştirmeni Yarışması', 'Artİstanbul 2005 Poster ve Bilboard Tasarım Yarışması', 'Sanat Katkı Ödülü' yarışma ve ödüllerinin sonuçları 9 Aralık Cuma 15.00'te bir törenle açıklanacak ve kazananlara ödülleri sunulacak.

Bu yıl özel bir uygulama da yapılacak fuar çerçevesinde: Beyoğlu Belediyesi işbirliğiyle, çevredeki devlet okullarının öğrencilerinin fuarı ziyaret etmeleri için kendilerine ayrıcalıklar sunulacak.
(0 212 257 10 05)