Malezya'nın En Eski Camilerinden Kampung Hulu Mimarisiyle Öne Çıkıyor



Malezya'nın Melakka eyaletindeki en eski tarihi yapılardan Kampung Hulu Camisi, farklı mimari görünümüyle şehri ziyaret edenlerin dikkatini çekiyor.

İnşasına 1720'de başlanan ve 8 yılda bitirilen cami, farklı kültürlerden mimari örneklerin kompozisyonu konumunda. Melakka eyaletinde inşa edilen ilk cami olma özelliği bulunan Kampung Hulu, Malezya'nın da en eski camilerinden biri olarak biliniyor. Caminin, o yıllarda Melakka eyaletinde hüküm süren Hollandalı idarecilerin talimatıyla inşa edildiği tarihi kaynaklarda belirtiliyor. 19. yüzyılın ortalarında hasar gören cami ilk olarak 1892'de restore edildi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Malay, Budist ve Hindu kültürünün birleşimi
Kampung Hulu'yu ilk görenler, minaresinden ezan sesi gelene kadar bu yapıtın bir cami olduğunu anlamakta zorlanıyor. Caminin kubbesi, Güneydoğu Asya ülkelerindeki Budist tapınaklarının yanına dikilen "pagoda" isimli kıvrımlı kuleden esinlenerek yapılmış. Ana binanın bitişinden daha sonra yapılan minarenin şekli ise Malay tarihinde "Balai Nobat" olarak adlandırılan nöbet kulesine benziyor.

Farklı dinlerden ziyaretçilerin ilgisini çekiyor
Caminin şadırvanı da sıradan camilerden farklı olarak gölet şeklinde yapılmış. Günün belirli vakitlerinde dışarıdan su doldurulan şadırvandan maşrapayla abdest alınıyor.

Caminin mihrabı ise renkli görünümüyle ayrı bir estetik örneği sergiliyor. Hindu kültüründen etkilenerek yapılan ahşap oymalı mihrap, hasar görmemesi için düzenli olarak bakıma tabi tutuluyor.