Maltepe Bölge Parkı Fikir Projesi Yarışması



İstanbul Büyükşehir Belediyesi Etüd ve Projeler Daire Başkanlığı Projeler Müdürlüğü tarafından ulusal ve tek aşamalı olarak Maltepe Bölge Parkı için " “Maltepe Bölge Parkı Fikir Projesi Yarışması“ düzenleniyor.

Şehir plancıları, peyzaj mimarları, mimarlar ile bu bilim dallarında uzmanlık almış olan orman mühendisleri ve ziraat mühendislerinin katılabileceği yarışma için yarışmacılar en geç, 27 Şubat 2007 Salı gününe kadar Vakıflar Bankası Validesultan Şubesi 2000980 nolu hesaba yatmış olan 60 YTL'nin dekontu ile birlikte Maltepe Bölge Parkı Fikir Projesi Yarışması Raportörlüğü'nden (Gençtürk Cad. Ağa Yokuşu Sokak. No: 27 Laleli Eminönü/İstanbul) şartname alabilirler.

Yarışma alanı
Ömerli Su Toplama Havzası içinde kalan yarışma alanı toplan 554 hektar olup, alanın 477.5 hektarlık kısmı Maltepe İlçesi sınırları içinde, 76.5 hektarlık kısmı ise Samandıra İlk Kademe Belediyesi sınırları içindedir. Yarışma Alanı Sınırı, “29.08.2003 onay tarihli Maltepe Büyükbakkalköy Bölge Parkı ve Ağıltepe Nazım İmar Planı ile 09.03.2005 onay tarihli Büyükbakkalköy Çevresi Nazım İmar Planı“ içinde kalmaktadır. Alanın kuzeyinde TEM otoyolu, doğusunda TEM – D100 bağlantı yolu ve orman alanı, güneyinde 2. Zırhlı Tugay Askeri Alanı ve orman alanı, batısında Başıbüyük Yerleşmesi ve orman alanı ile yine alan içinde üniversite tahsis alanı bulunmaktadır. Bölgeye Başıbüyük, Yakacık ve Samandıra üzerinden ulaşılabilmektedir.

Yarışmanın amacı
Bölge parkı içindeki işlevlerin dağılımında; doğal ortamların olabildiğince geniş tutulması ve büyük ölçüde bozulmuş olan ekosistemin ve peyzajın iyileştirilerek geliştirilmesi temel amaç olarak belirlenmiştir. Bu doğrultuda, Bölge Parkı; spor, kültür, dinlenme, eğlenme ve diğer sosyal etkinliklerin yer alacağı bir rekreasyon alanı olacaktır. Teknik, estetik, rekreatif ve bilimsel açılardan olmak üzere çok yönlü amaçları kapsayan, bu konuda çağdaş düzenleme ilkeleri ve uygulamaları örnekleyen ve yorumlayan özgün mekânlar yaratılması hedeflenmektedir. Bu yarışma ile Maltepe, Kartal ve Kadıköy gibi ticaret-hizmetler sektörünün geliştiği ve yoğun konut alanlarının bulunduğu bir kentsel bölge içinde kalan bu nitelikli yeşil alanı koruyarak geliştiren, bölge halkının rekreasyonel gereksinmelerini karşılayan ve ortak yaşam alanları yaratarak kent bilincini geliştiren ve güçlendiren bir ‘bölge parkı’ için önemli bir adım atılmış olacaktır.




Yarışmaya katılacaklarda aranacak koşullar;
* Şehir plancısı, peyzaj mimarı, mimar ya da bu bilim dallarında uzmanlık almış orman mühendisi ya da ziraat mühendisi olmak,
* Jüri üyelerini ve raportörleri belirleyen ve atayanlar arasında olmamak,
* Jüri üyeleri ve raportörlerle bunların birinci dereceden akrabaları, ortakları, yardımcıları ve çalışanları arasında olmamak,
* Jüri çalışmalarının herhangi bir bölümüne katılmamış olmak,
* Yarışma Şartnamesi’nde öngörülen özel koşullara uymak,
* 15 Aralık 2006 tarihinden itibaren satışa sunulan Şartnameyi satın alıp, isim ve adreslerini yarışma raportörlüğüne kaydettirmek (Ekip olarak katılanlardan bir kişinin bu şartı yerine getirmesi yeterlidir.),
* Yarışmayı açan idarede ve yarışma ile ilgili her türlü işlemleri hazırlamak, yürütmek, sonuçlandırmak ve onaylamakla görevli olmamak,
* Yarışmayı açan idare adına hareket eden danışmanlar ile bunların çalışanları arasında olmamak.

Yer görme belgesi
Yarışmacıların yer görme belgesi alarak yarışma alanını gördüklerini belgelemeleri gerekmektedir. "Yer Görme Belgesi" Maltepe Belediyesi İmar Müdürlüğü’nden onaylatılarak kimlik zarfı içine konulacaktır.

Jürinin değerlendirme çalışmalarının bitiminde, idare tarafından 12 Mart 2007 günü yarışmanın sonucu Resmi Gazete’de ve ilgili meslek oda ve kuruluşlarının yayın organlarında ilan edilecek ve ayrıca jüri raporu çoğaltılarak bütün yarışmacılara posta ile gönderilecektir.

Yarışma takvimi
Yarışmanın Başlangıç Tarihi: 15 Aralık 2006
Sorular İçin Son Tarih: 08 Ocak 2007
Yer Görme Belgesi İçin Son Tarih: 27 Şubat 2007
Teslim Tarihi: 27 Şubat 2007 17:00
Jürinin Değerlendirmesi: 02, 03, 04, 05 Mart 2007
Sonuçların İlanı: 12 Mart 2007

Soru ve Cevaplar
* Yarışmacılar, sorularını yarışma adı açıkça belirtilerek, 08 Ocak 2007 Pazartesi günü ele geçecek şekilde konu ile ilgili hulya.ates@ibb.gov.tr ">hulya.ates@ibb.gov.tr adresine elektronik posta veya 0 212 514 1016 faks ile gönderebilirler.
* Yarışmacılar tüm sorularını daktilo veya bilgisayarla yazılmış olarak vereceklerdir.
* Her soru için ilgili olduğu metinin konuya ilişkin paragraf numarası belirtilecektir.
* Sorulara verilen cevaplar yarışma dokümanı niteliğindedir.
* Yarışma jürisi yukarıda belirtilen tarih ve saate kadar ulaştırılan tüm sorulara cevap vermek üzere 3 gün içerisinde toplanacak, bu toplantı sonrasında en geç 15 gün içerisinde yarışmacıların adreslerine cevaplar posta ile gönderilecektir.

Projenin teslim yeri ve şartları
Yarışmacılar projelerini en geç 27 Şubat 2007 Salı günü saat 17:00 e kadar “MALTEPE BÖLGE PARKI FİKİR PROJESİ İMP,Tepebaşı Evliya Çelebi Mah. Meşrutiyet Cad. Eski Tüyap Fuar Binası Beyoğlu-İSTANBUL" adresine teslim edeceklerdir.

Ödüller
1. Ödül 100.000 YTL
2. Ödül 75.000 YTL
3. Ödül 50.000 YTL
5 adet mansiyon (her biri 25.000 YTL)
Ayrıca, jüri tarafından 5 adet satın almaya değer bulunan projeler için jüri kullanımında 50.000 YTL bulundurulacaktır.

Danışman jüri üyeleri
Dr. Kadir Topbaş İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı
Fikri Köse Maltepe İlçesi Belediye Başkanı
Ahmet H. Güner İ.B.B. Projeler Müdürü
Faruk Çebi İstanbul Orman Bölge Müdürü
Ali Ergün Maltepe Bel. Tek. Bşk. Yard.
Murat Vefkioğlu İMP. Kentsel Tasarım Yarışmalar Grubu

Asli jüri üyeleri
Prof. Dr. Ahmet C. Yıldızcı Orman Y. Müh., İ.Ü. - Şeh. ve Böl. Pl., İ.T.Ü.
Prof. Dr. Cengiz Giritlioğlu Y. Mim-Müh., İ.T.Ü., Şeh. Pl., Münih T.Ü.
Prof. Dr. Oğuz Yılmez Y. Peyzaj Mim., Ankara Ü.
Prof. Dr. Hasan Şener Y. Mim-Müh., İ.T.Ü.
Doç. Dr. Baykan Günay Y. Şeh. Pl., O.D.T.Ü.
Yard. Doç. Dr. P. Pınar Öözden Y. Şeh. Pl., Y.T.Ü. , İ.T.Ü.
Bünyamin Derman Y.Mim., Y.T.Ü.

Yedek jüri üyeleri
Prof.Dr. Adnan Uzun Orman Y. Müh., İ.Ü.-Pey. Plan., Y.T.Ü.
Yard. Doç. Dr. Oya Akın Y. Şeh. Pl., Y.T.Ü.
Hülya Dinç Atılgan Peyzaj Y. Mim., İ.Ü. , Y.T.Ü.
Gül Tüzün Y. Şeh. Pl., Pey. Plan. Y.T.Ü.

Raportör
Meksude Genç Şehir ve Bölge Plancısı, Y.T.Ü.
Hülya Ateş Mimar, İ.D.M.M.A.
Nurcihan Ergüleçi Peyzaj Y. Mim., ANKARA Ü., Y.T.Ü

Raportör yardımcısı
Utku S. Zengin Şehir Plancısı, O.D.T.Ü.