Maltepe Bölge Parkı’nı Yapılaşmaya Açan Plan İptal Edildi

Mimarlar Odası Genel Merkezi'nin web sitesinde yeralan haberde 'Maltepe Bölge Parkı Ulusal Fikir Projesi Yarışması'nın boykot edildiği hatırlatılıyor ve planın iptali ile "bu yarışmayı boykot etme gerekçelerimiz Büyükşehir Belediye Meclisi kararı ile tescil edilmiştir" deniliyor.

Haberde şöyle deniliyor:

"Bu süreçte, Maltepe Bölge Parkını daraltan ve bu alanları toplu konuta açan imar planları ise 03.04.2006 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin onayından geçerek 24.06.2006 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından da onaylanmış ve 17.07.2006 tarihinde askıya çıkarılmış "İstanbul İli Maltepe İlçesi Başıbüyük Mahallesi, Toplu Konut Alanı 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı"na 14.08.2006 tarihinde şubemizce itiraz edilmiştir. İtirazların değerlendirildiği İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 01.12.2006 tarihli oturumunda oy birliği ile Maltepe Bölge Parkı'nı daraltan "İstanbul İli Maltepe İlçesi Başıbüyük Mahallesi, Toplu Konut Alanı 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı" reddedilmiştir. Meclisin oy birliği ile almış olduğu kararda, ayrıca plan müellifi olan BİMTAŞ'ın plan yapma yetkisinin olmadığını da karar altına almıştır.

"Maltepe Bölge Parkı ulusal ve tek kademeli Fikir Projesi Yarışması" ile başlatmış olduğumuz hukuksal süreçte, meslektaşlarımızla Meslek Odalarını karşı karşıya getirmenin aracı olarak kullanılan bu yarışmayı boykot etme gerekçelerimiz Büyükşehir Belediye Meclisi kararı ile tescil edilmiştir. Bu kararda ayrıca son aylarda İstanbul'un pazarlanmasına yönelik planlar yapan BİMTAŞ'ın yapmış olduğu tüm planları hukuk dışı ilan etmektedir.

Mimarlar Odası'nın yapılaşmaya açılmasına itiraz ettiği, katılımcı olamayan bir süreç sonucunda hazırlanan hukuk dışı bir planı meşru kılmak amacı ile açılan yarışmanın hukuki dayanağı böylece bozulmuştur."