"Malzeme Kalitesi Ürünün Performansını Belirler"



Geçtiğimiz Eylül ayında ‘Evvel Zaman İçinde Karo Halı’ (Once Upon a Tile) temasıyla düzenlediği etkinlik aracılığıyla hem 2012 senesi için oluşturduğu ürün gamını sektöre tanıtan hem de AGK Yer Kaplamaları ile 25 senedir devam eden birlikteliğini bir ödülle taçlandıran InterfaceFLOR firmasının Türkiye Müdürü Ufuk Usta ile detaylı bir söyleşi gerçekleştirdik.

Söyleşi kapsamında ‘Evvel Zaman İçinde Karo Halı’ etkinliğinin gerçekleşmesinin nedenlerini de aktaran Usta, bu kapsamda en önemli nedenlerden birinin InterfaceFLOR’un Türkiye’ye verdiği önemi göstermek ve ürün gamındaki yeni ürünleri Türkiye pazarında oluşturacağı potansiyel talebi görmek olduğunu belirtti. Usta, etkinliğin aynı zamanda, InterfaceFLOR’un AGK yer kaplamalarıyla olan birlikteliğinin 25. yılını doldurması anlamında da büyük önem taşıdığını ve bu etkinlik aracılığıyla iki firmanın birlikteliklerini bir ödülle taçlandırdığını sözlerine ekledi.

InterfaceFLOR bu sene gerçekleştireceği bütün ürün tanıtımlarında ‘Evvel Zaman İçinde Karo Halı’ temasına mı sahip olacak?

Aslında ‘Evvel Zaman İçinde Karo Halı’ ürünleri Avrupa’da üretilen ürünler. Avrupa’daki yeni ürünler bu sene bütün tüketicilere ve tasarım camiasındaki kişilere bu konsept ile sunuldu. Söz konusu konseptin ürününün içeriği ile bir ilişkisi yok ama bu konsept ile müşterilerimiz ürünlere daha sıcak yaklaşabiliyor. Yoksa ürünlerin içeriğinde, malzemesinde, üretiminde ya da desenlerinde böyle bir ilişkisellik mevcut değil. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da her sene farklı bir konsept belirlenecek. Çünkü interfaceFLOR algı oluşturucu pazarlama konusunda çok ciddi yatırımları olan ve bu işin gerçekten uzmanlarıyla çalışan bir firma.

InterfaceFLOR 25 seneden bu yana AGK Yer Kaplamaları ile beraber Türkiye’de, şimdi ise kendi birimini oluşturdu. Bundan sonra InterfaceFLOR nasıl bir çalışma prensibi benimseyecek?

Karo halının Türkiye’de 25 yıllık bir geçmişi var. Türkiye’ye karo halıyı ilk getiren kişi ise AGK Yer Kaplamaları’nın Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Koraltan’dır. AGK Yer Kaplamaları 25 yıl içinde hem karo halıyı, ürünü geliştirdi hem de kendi şirket yapısını geliştirdi, bu konu üzerinde uzmanlaştı. Şu anda ‘karo halı’ dediğimiz zaman Türkiye’de ilk akla gelen isim ‘AGK Yer Kaplamaları’. Firma bu imajı oluşturmak için ciddi bir servis kalitesine ulaştı ve aynı zamanda söz konusu kalite standardını korudu.

Şunu çok net bir şekilde söyleyebiliriz; AGK Yer Kaplamaları ile InterfaceFLOR birbirinden kopmuş değil, böyle bir algının oluşabileceğini daha önce AGK Yer Kaplamaları ile kendi aramızda konuşmuştuk. 25. yılın sonunda Türkiye’ye InterfaceFLOR’un kendi ofisinin açılması yine AGK Yer Kaplamaları’nın bir projesi. Çünkü şu an InterfaceFLOR ürünlerinin hem pazarlamasıyla hem de satışıyla AGK Yer Kaplamaları ilgileniyor. InterfaceFLOR’un Avrupa Yakası’nda bir ofis açması şu anlama geliyor; “Anadolu Yakası’nda hizmet veren ofisimiz Bostancı’da, Avrupa Yakası’nda hizmet veren ofisimiz Nişantaşı’nda bulunuyor”.

“Bu birliktelikten bizler nasıl maksimum fayda sağlayabiliriz”, “Özellikle karo halının gelişmesi için neler yapabiliriz” soruları önem taşıyor. Sadece AGK Yer Kaplamaları’nın değil diğer karo halı satan, ithal eden markaların da aynı AGK Yer Kaplamaları gibi organizasyonlarını servis seviyesi bakımından en üst mertebeye ulaştırmaları gerekiyor ki biz gerçekten karo halının ne olduğunu, bu ülkede yapı sektöründe mevcut pazar payından çok daha büyük bir pazar payına ulaşabileceğini ve Avrupa standartlarına erişme anlamında da önemli bir itici güç olacağını gösterebilelim.



InterfaceFLOR sektörde neleri hedefliyor?

InterfaceFLOR’un dünya çapında temel hedefi ofisler ve ticari mekanlardır. Çünkü karo halı, niteliği ve ipliğinden dokumasına kadar olan bütün özellikleri gereği ağır trafiğe sahip ve yüzeyde kir tutmayacak ya da kir tuttuğu zaman yenilenme imkanı olacak mekanların zeminlerine kullanılır. Türkiye’de de yine ofislerde sıklıkla karo halının kullanıldığını söyleyebiliriz ve Türkiye’de halı kullanan 3 ofisten birinin InterfaceFLOR halı ile kaplandığını söylemek yanlış olmaz. Bu noktada önemli olan; öncelikle karo halı sektörünü genişletmek ve sonra da bilinçli tüketiciyi yaratabilmek. Hem mimarlara hem de satın almadan sorumlu kişilere karo halının sadece 50x50 ebatlarında kolay uygulanabilen, çıkartılabilen bir ürün olmadığını; aslında ürünün içeriğindeki malzemelerin kalitesinin karo halının performansıyla doğru orantılı olduğunu anlatmak önem taşıyor.



InterfaceFLOR ürünlerinin ön plana çıkan özellikleri nelerdir?

InterfaceFLOR insan sağlığına ve sürdürülebilirlik konularına verdiği önem ile ön plana çıkan bir firma. Bugün herkes ürünüm ‘antibakteriyel’ diyebilir ancak önemli olan ürünün antibakteriyelliğini sağlamak için kullanılan kimyasalların insan sağlığına uyumu. Ürünün bakteri üretmemesi için kullanılan farklı kimyasalların havaya karışması insan sağlığını bozabilir.

InterfaceFLOR firmasının ürünleri çok şeffaf olarak, ‘Ürün Deklarasyon Formu’ (EPD) adı altında deklare ediliyor. Ayrıca InterfaceFLOR’un ürünlerinin hiçbiri insan sağlığını doğrudan etkileyecek herhangi bir kimyasal bileşen içermiyor. Bu hususa uygulama, montaj aşamasından üretim aşamasına kadar her kademede dikkat ediliyor.

Türkiye’de on seneyi aşkın süredir aynı zeminde, aynı şekilde döşenmiş halılarımız bulunuyor ve bu halılar hala aynı performansı devam ettiriyorlar. Bu performansın devam etmesi kaliteli ürün kadar çok iyi hizmet veren bir tedarikçiye de bağlı. Bu kapsamda karo halıların yılda bir ya da iki defa yapılacak profesyonel kuru temizliğini üstlenecek bir tedarikçi ile anlaşılması önem taşıyor.


InterfaceFLOR ürünlerinin insan sağlığı kadar ‘sürdürülebilirlik’ ilkesine de önem verdiğini belirttiniz.

Evet, zaten günümüzde çok sık duyduğumuz ‘sürdürülebilirlik’ olgusunu ilk sahiplenen şirketlerden bir tanesidir InterfaceFLOR. Firma, 1994 senesinde belirlediği ‘Mission Zero’ kapsamında; 2020 yılına kadar üreteceği bütün halıların yüzde yüz geri dönüşümlü ipliklerden ve çevreci hammaddelerden oluşmasına yönelik temel bir hedef benimsedi. Bu hedefin en önemli kilometre taşı ise bu sene piyasaya sürülen ‘Biosfera I’ isimli yüzde yüz geri dönüşümlü iplikten üretilen halıdır. ‘Biosfera I’ InterfaceFLOR için üretilen özel, geri dönüşümlü bir iplik ile dokundu. Söz konusu iplik, balıkçı ağları ve diğer atık malzemelerin geri dönüşümünden elde edilerek diğer yan malzemelerle birleştirildi. Bu özel iplik sayesinde Biosfera I, dünyanın ilk yüzde yüz geri dönüşümlü iplik ile üretilen halısı ünvanını kazandı.

Bu oldukça önemli bir şey, Biosfera I önümüzdeki sene daha farklı renklerle piyasada olacak. Ben şunu merak ediyorum; bu ürünü Türkiye’de acaba ilk kim uygulayacak. Çevre ve sürdürülebilirlik konularının, LEED ve BREAM sertifikalarının bu kadar çok konuşulduğu ve bu kadar büyük bir özen gösterildiği bu ortamda acaba bu halıyı Türkiye’de ilk kim uygulayacak bunu merak ediyorum.



İnsan sağlığına ve çevreye duyarlılık konuları çok ciddi Ar-Ge çalışmalarını da beraberinde getiriyor. Bu kapsamında InterfaceFLOR’un yapılanması ne düzeydedir?

Ar-Ge çalışmalarının gerçekleştirildiği en büyük tesisler Amerika’da Atlanta’da bulunuyor. Ayrıca Hollanda’daki fabrikamızda da çok ciddi çalışmalar yürütülüyor. InterfaceFLOR’un bütün satış raporlamaları ve bilgilendirmelerinin başında ‘çevre’ maddesi ve buna bağlamda firmamızın çevreye verdiğimiz olumlu katkıların raporları bulunuyor.

Bildiğiniz üzere InterfaceFLOR’un ‘Cool Carpet’ programı var. Bu program kapsamında; örneğin bin metrekarelik bir ofis için uygulanacak bin metrekarelik halının üretilmesi için fabrikada atmosfere verilen solvent miktarı ve karbon miktarı ölçülüyor. Daha sonra bu maddelerin çevreye verdiği zararı sıfırlamak amacıyla aynı oranda belli bir bölge ağaçlandırılıyor ve bu işlem sertifikalanıyor. Bu gerçekten çok önemli bir organizasyon. Bize düşen bunu anlatarak, bu konuda sözde değil özde duyarlı insanları bilinçlendirerek katkı sağlamak.

Nişantaşı ofisinin açılması ile birlikte biraz önce bahsettiğim iletişim konusunda daha iyi bir noktaya geleceğimizi tahmin ediyorum. Bu kapsamda InterfaceFLOR’un Türkiye’de bugüne kadar neler yaptığını ve AGK Yer Kaplamaları’nın verdiği hizmetlerin neler olduğu aktarabileceğiz ve birlikte neler yapabileceğimiz konusunda insanları bilgilendirebileceğiz ki bu bizim en büyük görevimiz aslında.

Zeminlerinde karo halı düşünenler ya da mevcut uygulamayı denemek isteyenler var ise Anadolu Yakasında Bostancı’da, Avrupa Yakasında Nişantaşı’nda bulunan ofislerimizi ziyaret edebilirler. Yarım saatlik zaman diliminde karo halının ne olduğunu, nasıl uygulandığını referansları ile birlikte görme imkanları var.