Mamak’taki Çeşme Başı



Havaların ısınmasıyla birlikte Mamak’ın Araplar Mahallesi’nde bulunan çeşme halktan yoğun ilgi görüyor. Mahalle kadınlarının günboyu çeşme başında halı yıkama görüntüleri, eksi Türk filmlerdeki sahneleri aratmıyor. Mahalleli, ücretsiz olması nedeniyle suyu kullanmak amacıyla da evlerine taşıyor.

Mamak’ın gecekondu bölgelerinden biri olan Araplar Mahallesi’nde bugünlerde ilginç görüntüler yaşanıyor. Dar gelirli yurttaşların yaşadığı mahallede, halk daha az su parası ödemek için evlerine çeşmelerden su taşıyor. Bazı yurttaşlar da çeşmelerde halılarını yıkıyor. Suyun ise Hüseyin Gazi Türbesi’nin bulunduğu dağdan geldiği söyleniyor. Doğal kaynak niteliğindeki bu suyun aktağı yol boyunca üç tane çeşme yer alıyor. İki çeşmedeki suyun akışında bir sorun yaşanmazken, üçüncü çeşme ise kurumak üzere.

Araplar Mahallesi Çevre Güzelleştirme ve Mağdurlar Derneği Başkanı Fahrettin Arslan, akmayan çeşme nedeniyle Mamak Belediyesi’nden yakınıyor. Suyun verdiği hukuk mücadelesinin ardından kullanılmasına izin verildiğini belirten Arslan, çeşme için yerin altından bir yurttaşın arsasına kadar borular götürdüklerini belirtiyor. Arslan’a göre, arsa sahibi, ağaçlarına zarar geleceği gerekçesiyle boruların döşenmesine izin vermemiş. Arslan ve mahalleli, sorunun çözülmesi amacıyla eski AKP’li Mamak Belediye Başkanı Gazi Şahin’e başvurmuş, sonuç alınamamış. Arslan, “Mesut Akgül geldi. Kendisine hem ilçe hem de belediye başkanıyken söyledim ama o da oralı olmadı. Arkasında Melih Gökçek var dediler” diye konuşuyor.

Çeşmedeki suyun 4’te 3’nün yok olduğunu anlatan Arslan, “Bunun sebebi arsayı işgal eden kişi. Ceviz ve dut ağacı dikti. Bunlar da kirlilik yaptı ve suyun akışını engelledi” diye yakınıyor. Suyun bazı yerlerde tıkanma nedeniyle toprağın üstüne çıktığını dile getiren Arslan, bu nedenle heyelan tehlikesi de olduğunu savunuyor. Arslan, Araplar Mahallesi’nin çeşmesinin geçmişini ise şöyle anlatıyor:“Bizim dedelerimizin zamanında su içerdik. Ama Gazi Şahin ile birlikte su azalmaya ve kirlenmeye başladı. Belediye bu suyu içirtmemek için de elinden gelen şeyi yapıyor. Su kirleniyor. Sağlam borular döşenerek suyun temiz bir şekilde halka ulaşması sağlanabilir. Sincan’dan buraya su almaya gelenler var. Kızılırmak suyu verildiği zaman çeşmenin başı doldu taştı.”

Mamak Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Yusuf Sağlık da suyun boşa aktığına dikkat çekiyor. Sağlık, şu uyarıyı yapıyor:

“Şu an su kontrolsüz kullanılıyor. Dışarıdan atıklar karışabilir. Sağlıksız bir ortam oluşabilir. Onun için de Büyükşehir ve Mamak belediyelerine, kaymakamlığa dilekçeler verildi. Ama bir sonuç alınmadı. Yeniden tahliller yapılarak, daha sağlıklı olarak su halkın kullanımına açılmalı”