Mangal Ateşi Orman Yakıyor



İzmir Orman Yangınlarıyla  Mücadele Komisyonu’nun kararıyla, ormanları yangınlardan korumak amacıyla alınan önlemler kapsamında, hava sıcaklığının en üst düzeye çıktığı 1 Haziran-31 Ekim tarihleri arasında, bazı ormanlara giriş yasaklanmıştı. Komisyonun aldığı karar uyarınca ormanlarda her türlü kara ve su avcılığı, yangın sezonu boyunca piknik yerleri dışında piknik yapma, konaklama, ateş yakma yasaklandı.

Girişe kısıtlama getirilen ormanlarda, orman görevlilerin yanı sıra jandarma ve polis ekiplerinin de devriye gezeceği uyarıları yapılmış, dikkate almayanlara cezai işlem uygulanacağı belirtilmişti.

Ormanlara girişin yasaklanmış olmasına rağmen, hafta sonu havanın sıcak olması nedeniyle deniz kenarına gidemeyen İzmirliler, soluğu yeşil alanların bağrında aldı. Başta Buca Kaynaklar ve Gölet yakınları olmak üzere kente yakın yerlerdeki diğer ormanlar adeta mangalcıların istilasına uğradı. Onlara 'Dur' diyen de olmadı.

En ufak dumanı gören Alo 177’ye bildirsin

Her yaz binlerce dönüm orman kül oluyor. Kimileri, tüm uyarılara rağmen sorumsuzluktan vazgeçmiyor. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Orman Koruma Şube Müdürlüğü yetkilileri, özellikle bu yıl bol yağışlı geçen kış aylarının ardından, bol yeşeren otların kurumasının yangına davetiye çıkardığının altını çiziyor. "Yol kenarlarındaki otlarla ilgili hem karayolları hem de belediyelerle ortak çalışma yapıyoruz. Ancak ne kadar temizlense de bu otlar hızla yeniden büyüyor. Otobanlar; özellikle Çeşme, Aydın noktaları tehlikeli. İstanbul ve Ankara yolu çıkışları da ot bakımından en tehlikeli yerler. Bu otlarla bizim mücadelemiz oldukça zor. Burada iş vatandaşa düşüyor. Kesinlikle sigara izmariti atılmamalı"deniliyor. Tarlalarda anız yakılmaması uyarısında da bulunan yetkililer, "En ufak dumanı gören, lütfen ücretsiz Alo 177’yi arayıp, bildirsin. Çocuklarımız ormansız kalmasın" diye sesleniyor.