Manhattan Planı'nda Pürüz Kalmadı



Alsancak Liman arkasından başlayıp Bayraklı Turan'a kadar uzanan 469 hektarlık alanı Amerika'nın gökdelenlerle ünlü şehri Manhattan'a benzetecek olan Yeni Kent Merkezi Planı'nda pürüz kalmadı. Yaklaşık 10 yıllık serüvenin ardından Manhattan Planı için İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Yüksel Çakmur ve 12 arkadaşının açtığı davada yürütmenin durdurulmasına neden olan 'zemin etüdleri eksikliği' geçtiğimiz haftalarda giderilmiş, yapılan zemin edütleri Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından onaylanmıştı. Büyükşehir Belediyesi'ne gelen zemin etüd raporu belediye bürokratları tarafından planlara işlendi. Hafta başında yapılan meclis toplantısında ihtisas komisyonlarına gönderilen planın son hali yarın yapılacak meclis toplantısında meclisin onayına sunulacak.

Çakmur tepkili

Yeni Kent Merkezi'nde yürütmenin durdurulmasına neden olan davayı 12 arkadaşı ile birlikte açan Büyükşehir eski Belediye Başkanı Yüksel Çakmur, ateş püskürdü. Davayı kesinlikle şahsi çıkarları ve art niyet düşünerek açmadığını ifade eden Çakmur, "Bunları bilim söylüyor, ben söylemiyorum. Bölgenin zemininin kaygan olduğunu, deprem bölgesinde yer aldığını, buraya yüksek katlı binaların yapılamayacağını bilim, belge ve bilgilerle ortaya koyuyor. Bugün Türkiye'de bir İzmit örneği var. Depremde binlerce insan hayatını kaybetti. Bir taraftan İzmit'i örnek alalım derken, bir taraftan da yanlış işler yapıyoruz. İzmit'te yapılan yanlışlar insanların hayatlarına mal oldu. Sonuçlarının çok ağır olacağı bir işe girişiyorlar" dedi.

Başkanlık yaptığı yıllarda bu tür işlere izin vermediğini dile getiren Çakmur, Kültürpark'ta, Buca Haraları'nda ve daha birçok yerde hukukun arkasından dolanıldığını öne sürdü. Çakmur, "Küçük bir çevre tatmin olacak, onlar kar edecek diye bu işler yapılamaz. Orada olası bir depremde hayatını kaybedecek insanların hesabını kim verecek?" diye konuştu.

2 yıllık sorun

Yaklaşık 2 yıldır imar konusunda yaşanan sorunun çözülmesini bekleyen işadamları ise, gelişmeden memnun oldu. Yapılan bir hesaplamaya göre bölgeye ilk etapta 10 milyar dolarlık yatırımın önü açılırken, inşaat sektörünün hareketlenmesi ile kente dışarıdan yabancı sermaye girişi olması ve istihdamın artması bekleniyor.

Plan neyi öngörüyor?

Planda dikey yapılaşmalar tercih edildi. Yeni Kent Merkezi Nazım İmar Planı'na göre Turan ve Alsancak Limanı arasında bulunan 550 hektarlık alana ilişkin arazı kullanım kararları, turizm ve ticaret sektörlerini öne çıkaran bir anlayışla geliştirildi. Alan 3 bölümde ele alınarak planlandı. Geniş açık alanlar bırakılması ilkesi uygulanarak yapılaşma sınırlı tutuldu. Bu kapsamda Turan Mahallesi'nin doğu bölümü 'ticaret ve turizm' kullanımına ayrıldı. Mahalledeki mevcut konut bölgesi korunarak, burada küçük turizm işletmeciliğine de olanak sağlayan 'turizm ve konut' plan hükmü getirildi. Kıyı boyunca ise günlük ve rekreasyon amaçlı küçük ticaret için yer ayrıldı.

Yatırımcılar ne dedi?

Kavuklar Grubu Başkanı Abdullah Kavuk

Bölgede yatırım yapmak istiyoruz. Gözlerimiz İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne çevrildi. Bu bölgenin imar sorununun çözülmesi İzmir'in önünü açacak. İzmir'de başta inşaat sektörü olmak üzere birçok sektörde işler ikiye, üçe katlanacak. Bu bölge, arsa sıkıntısını da bir süre sona erdirecek. Grup olarak o bölgede yerimiz yok ama sorunun çözülmesi ile yatırım kararı alabiliriz. Uygun bir arsa olması halinde de kente güzel bir eser kazandırmak isteriz.

Rönesans Alışveriş Merkezleri Ege Koordinatörü Ahmet Tunç Duygun

Sadece biz değil ülkenin önde gelen büyük yatırımcıları da bu bölgede sağlıklı bir plan bekliyor. Yatırımcılar İzmir'de Manhattan'ı yaratmak için projeleri hazırladılar, arsalarını aldılar. Zemin etüdleri ile ilgili olarak itiraz edildi. Bizce bölgenin sağlıklı gelişimi için zemin etüdü çok önemli. Şimdi bu süreç de tamamlandı. Bizimle birlikte birçok yatırımcı buraya milyonlarca dolarlık yatırım gerçekleştirecek. Biz Tefken ortaklığı ile 60 bin metrekare alanda recidence, ofis ve alışveriş merkezlerinden oluşan bir proje uygulayacağız. Toplam yatırım bedelimiz 500 milyon doları bulacak. 1 yıl içinde temel atmak istiyoruz.

Megapol Grup Başkanı Selim Gökdemir

Bu bölge şu anda İzmir için en önemli yatırım alanı. Sadece yerli yatırımcılar değil, uluslararası firmalar da bu bölgeyi yakından takip ediyor. İzmir ekonomisinin de çıkışı burada. Yatırımcıların projeleri hazır. Bizim bu bölgede toplam 230 bin metrekare alanda 3 projemiz var. Toplam yatırım tutarımız 500 milyon doları bulacak. Diğer yatırımların da start alması ile birlikte İzmir ekonomisinde büyük bir rahatlama olacak. Yüzlerce kişiye de iş imkanı yaratılacak.

Folkart Genel Müdürü Mesut Sancak

Bu bölgedeki sıkıntı İzmir için büyük bir sorundu. Bu sorunun çözülmesi ile projesi hazır 20 inşaat hemen başlayacak. Sadece İzmirli yatırımcılar değil, ulusal ve uluslararası yatırımcılar da bu bölgeyi yakından takip ediyor. İnşaatların başlaması ile birlikte en az 10 bin kişi iş sahibi olacak. Milyarlarca dolarlık yatırım gerçekleştirilecek. Biz de bu bölgede yatırım yapmak istiyoruz. Bu bölge İzmir'in ofis sorununu da çözecek ve Alsancak'taki trafik yükünü de hafifletecektir.

Eskidji Gayrimenkul İzmir Bölge Ortağı Ali Erten

Bu bölge nitelikli arsa sorununu çözecek. İzmir için bir sıçrama tahtası olacak. Birkaç yıl içinde bu bölgede 2-3 milyar dolarlık yatırım olacaktır. İzmir ve İzmir dışından da yatırımcı ilgisi oldukça yoğun. Kentte bu bölgenin de zaten alternatifi yok. Buradaki yatırımlar İzmir'in de çehresini değiştirecek.

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu

Biz 2 yıldır buradaki imar durumunun belirginleşmesini bekliyorduk. Bunun yanında İnciraltı'ndaki imar planı da biran önce yapılmalı. İzmir'in önünün açılması için bu şart. İstanbul'da zaten bu tip projeleri hayata geçirecek yer konusunda sıkıntı var. İzmir'de böyle bir bölge yaratılması İzmir dışındaki yatırımcıları da buraya çekecektir. İnşaat sektörü 300 iş kolu ile bağlantılı. Buradaki projelerin yapımına başlanması bu işkollarını harekete geçirecektir.

Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan

İzmir'in bu tür planlamaya ihtiyacı var. Bu planlama İzmir'de yeni projelerin hayata geçmesini sağlayacak. Kentin gelişmesine büyük bir ivme kazandıracak. İzmir ne yazık ki son yıllarda yerinde sayıyor. Biz bu planın kısa sürede netleşmesini bekliyoruz. Bu plan bütün İzmirlileri ilgilendiriyor. Kamuoyunda tartışıldıktan sonra yürürlüğe girmesinde fayda olduğunu düşünüyorum. Planın devreye girmesi ile birçok yatırım gerçekleşecek.