Manhattan’a Köprü Kurduk New York’ta Park Yapıyoruz

Kullanılmayan Highline demiryolunu havada asılı parka dönüştürecek olan Kiska, bu ülkede daha önce Manhattan-Bronx arasındaki köprüyü de inşa etti. Kiska Yönetim Kurulu Üyesi Kağan Gürsel, 1980’lerde gittikleri New York’ta pek çok altyapı projesine imza attıklarını söyledi.

Türkiye’de yaptığı altyapı projeleriyle tanınan ve ABD’de proje yapan birkaç Türk inşaat firmasından biri olan Kiska İnşaat, yeni aldığı projeyle New York Manahhattan’daki tren yolunu parka çeviriyor. Hudson River’a paralel olarak Meat Market’ta yer alan Highline tren yolunun parka çevrilmesi projesinin iki etabını kazanan Kiska İnşaat, havada asılı park inşa edecek. Türkiye’nin en eski inşaat şirketlerinden biri olan Kiska, tünel, baraj, otoyol gibi altyapı inşaatları alanında faaliyet gösteriyor. 1980’den itibaren ABD’de altyapı projeleri de yapmaya başlayan Kiska’nın bu ülkede bugüne kadar 1 milyar dolarlık projeye imza attı.

70 milyon Dolarlık proje

Kiska İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Kağan Gürsel, New York’da daha önceden Manhattan-Bronx’u birbirine bağlayan 200 milyon dolarlık 3. Avenue Bridge’ı da inşa ettiklerini hatırlatarak, eski demiryolunun parka çevrilmesi projesinin tutarının 70 milyon dolar olduğunu söyledi. 250 kilometre uzunluğunda, 30-40 metre genişliğinde olan parkın ihalesi Mart 2006’da alındı. Eylül 2006’da inşaata başlayan Kiska, parkın birinci bölümünü bitirmek üzere. Highline’ın ikinci bölümünün ise Aralık 2008’de bitirilmesi planlanıyor. Gürsel, üçüncü etabın ihalesini de muhtemelen kendilerinin alacağını aktararak, şehrin içinde inşa edilecek uçan parkın o bölgeyi moda merkezi haline getireceğini vurguladı.

Türkiye'ye örnek olmalı


1930’larda inşa edilen şehiriçi demiryolu hattı Highline, 1960’lara kadar kullanıldı. Altı yıl önce yıkılmasına karar verilen demiryolunun yıkılmasına bölge halkı engel oldu. Kağan Gürsel, Friends of Highline’ı (Highline Dostları) kuran halkın, buranın parka dönüştürülmesi yolunda kampanya başlattığını ve New York’ta şehrin içinde havada asılı bir park projesinin oluşturulmasına ön ayak olduklarını anlattı. Bu tarz projelerin, endüstriyel binaları dönüştürmede Türkiye’ye de örnek olabileceğini kaydeden Kağan Gürsel, işi biten endüstriyel binaların başka şekillerde kullanılabileceğini belirtti.

ABDde altyapı işi yapıyor


Geçen yılki cirosu 200 milyon dolar olan Kiska İnşaat’ın işlerinin yüzde 60’ını Türkiye’de, yüzde 40’ını New York’ta yaptığını kaydeden Kağan Gürsel, "ABD’de köprü, otoyol gibi altyapı işleri yapıyoruz. Washington DC metrosunun inşaatının bir etabında da yer aldık. Ama New York ağırlıklı çalışıyoruz. ABD’de, 1930’larda yapılan inşaatların, çelik köprülerin hepsi eskidi. Bunların tamiratı anlamında iş var. Ama ABD rekabetin çok yoğun olduğu bir pazar" diye konuştu.

3.Avenue Bridge’ı yaptık New York Times’a kapak olduk


KİSKA İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Kağan Gürsel, ABD’de New York’da yaptıkları pek çok altyapı projesi arasından en ilginçlerinden birinin Manhattan-Bronx’u birbirine bağlayan 3.Avenue Bridge olduğunu belirterek, bu köprünün Discovery Channel’in ekstrem mühendislik programına da konu olduğunu anlattı. Gürsel, şu bilgileri verdi: "200 milyon dolarlık projede, köprünün altyapısını kurduk ama birleşme yerlerini Alabama’da yaptırdık. Köprüyü yüzdürerek New York’a getirdik. New York Limanı’na giren köprü, herkesin ilgisini çekti New York Times’a da kapak oldu. Bu köprüyü yerine oturturken de suların çekilmesini bekledik."

İstanbul’da iki tünel yapıyor


The Marmara Otelleri’ni de bünyesinde bulunduran Kiska İnşaat, Türkiye’de de altyapı projeleri ağırlıklı çalışıyor. Son olarak Makyol’la beraber İstanbul’daki Dolmabahçe-Kağıthane, Ihlamur-Akatlar tünellerinin ihalesini kazandı. Kağan Gürsel, "Türkiye’de de tünel, otoyol, baraj gibi altyapı projeleri yapıyoruz. Üzerinde çalıştığımız iki tünel projesi İstanbul trafiğini çok rahatlatacak. Bu projelerle, Dolmabahçe Kağıthane arası 15 dakikaya, Ihlamur Akatlar arası beş dakikaya inecek. Bu projelerin ilk etabı 2008 yılının ortasında bitecek" diye konuştu.

Ortadoğu’ya bakıyoruz


Önceden Suudi Arabistan ve Irak’ta altyapı projeleri gerçekleştiren Kiska İnşaat, Ortadoğu ve diğer bölgelerdeki iş fırsatlarına da bakıyor. Şirketin Yönetim Kurulu Üyesi Kağan Gürsel, Irak-İran Savaşı sırasında bu bölgede birçok altyapı projesi yaptıklarını belirterek, Bulgaristan’da daha yeni bir otoyol projesi bitirdiklerini, yeni fırsatlara da baktıklarını kaydetti.