'Manto Giymeyen Binaların Enerji Kaybı 5.5 Milyar Dolar'



Yaşam şartlarının sürekli ağırlaşması ve tüketilen her şeyin hızla kaynakları bitiriyor olması nedeniyle tasarruf, günümüzde en çok üzerinde durulması gereken konuların başında geliyor.

Evlerde tasarruf amacıyla alınması gereken önlemlerin başında ısı yalıtımı geliyor. Binalarda doğru ürünler ve doğru uygulamalarla yalıtım yapıldığında ortalama yüzde 50 daha az enerji tüketerek ısıtma ve soğutma sağlanabiliyor. Böylece yakıt ve elektrik faturaları da yarı yarıya azalmış oluyor. Evlerde sağlanan bu tasarruf ülke ekonomisine de katkı sağlıyor.

'8 milyon bina yalıtımsız'
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Topçu, Türkiye'de 2004 yılı rakamlarına göre, mevcut 8 milyon binanın çok büyük bir bölümünde ısı yalıtımı uygulanmamış olduğunu söylüyor. Topçu, yalıtımsızlık nedeniyle kaybedilen ısıtma ve soğutma enerjisinin toplam maliyetinin ortalama olarak 5.5 milyar dolar rakamının üzerinde olduğunu belirtti.

Bu rakamların ülke ekonomisi için çok önemli bir tasarruf kaynağı olduğunu vurgulayan Topçu, her yıl yeni yapılan 100 bin binanın tamamında ısı yalıtımı uygulanması halinde ise 300 milyon dolar enerji tasarrufundan söz etmenin mümkün olduğunu ifade etti. Isı yalıtım uygulamalarıyla sağlanan verimli enerji kullanımı ve tasarruf, maliyetle kıyaslandığında ısı yalıtımının sanıldığı gibi pahalı bir uygulama olmadığı da ortaya çıkıyor.

Bir binada ısı yalıtımı uygulamasının getirdiği maliyetin payı, binanın toplam maliyeti içinde sadece yüzde 35'i buluyor ve sağladığı tasarrufla birkaç yıl içinde amorti edilebiliyor. Topçu, standartlara ve şartnamelere uygun şekilde XPS levhalarla yapılan ısı yalıtımı uygulamalarıyla, yapılarda yüzde 60'a varan oranlarda ısı tasarrufu sağlandığını söylüyor.

Avantajları saymakla bitmez
Topçu, XPS Isı Yalıtım Levhaları, düşük ısı iletkenlik değeri sayesinde diğer ısı yalıtım malzemelerine oranla detaylarda daha ince uygulanarak aynı ısı yalıtım değerini, aynı kalınlıkta uygulandığında da daha üstün ısı yalıtım performansı sağladığını belirtiyor. Su emmediği için dona karşı dayanıklılığı sayesinde bina dışında sıva çatlağı gibi oluşumları, bina içinde ise küf ve rutubet oluşumunu engelleyerek, binanın bakım ve onarım masraflarını azaltıyor.

Dış hava koşullarına dayanıklılığı sayesinde yalıtım performansını bina ömrü boyunca koruyor ve tasarrufa imkân sağlıyor.