Maraş’ta Daha Çok Küle Mahkeme İzin Vermedi



Elektrik Üretim A.Ş. tarafından çevresel etki değerlendirme süreci (ÇED) başlatılan, daha sonrada Türkiye Varlık Fonu'na devredilen 1800 megavat (MW) kapasiteli ülkenin en büyük kömürlü termik santrali olması planlanan Afşin C Termik Santrali için yürütmeyi durdurma kararı verildi. Mahkeme projenin hayat geçmesi durumunda telafisi imkansız zararlar verebileceğine dikkat çekti.

BirGün’den Gökay Başcan’ın haberine göre; bölgede iki aktif termik santral bulunan ve kışları ‘siyah kar’ yağan Maraş’ta yapılmak istenen ülkenin en büyük termik santraline mahkeme ‘dur’ dedi. Bölge halkının ve bilirkişilerin itirazlarını haklı bulan Kahramanmaraş İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Bilirkişilerin hazırladığı rapor doğrultusunda karar veren mahkeme, ÇED raporunda toz (PM10) emisyon hesaplamalarının sağlıklı olmadığına ve büyük oranda bitkisel toprak kaybına neden olacağına dikkat çekti.

Reklam Goruntulenme Bolumu

37 santral davalık
Öte yandan Doğu Akdeniz Çevre Platformu adına, 37 termik santralın kapatılmasına ilişkin açılan dava 17 Mart Perşembe günü Ankara İdare Mahkemesi’nde görülecek. Dava öncesi konuşan Avukat İsmail Hakkı Atal, “32’si çalışır 5’i proje halinde olan 37 kömürle çalışan termik santrale dava açtık. Er veya geç lehimize karar bekliyoruz. Covid salgını olduktan sonra termik santrallerin bulunduğu yerlerde Covid’e yakalanma oranı 9 kat, ölümler 3 kat daha fazla oldu.” dedi.

Atal ayrıca, aynı mahkemede aynı gün Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün (MAPEG) 606 maden ihalesinin iptaline ilişkin davanın da görüleceğini hatırlattı.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.