İstanbul'un Görünmez Merkezi Tarlabaşı



İstanbul’un görünmez merkezi Tarlabaşı, mimari, tarihi özellikleri ve sosyal yapısı ile tartışılıyor...

UIA 2005 İSTANBUL KONGRESİ’NDE BİR KENT BULUŞMASI

Yapı-Endüstri Merkezi, mimarlık alanında dünyanın en büyük organizasyonu olarak kabul edilen UIA 2005 İstanbul Kongresi kapsamında, 5 Temmuz 2005 Salı günü mimarları, sosyologları, sivil toplum kuruluşları ve halkı bir araya getirecek önemli bir kent buluşmasına aracılık edecek.

Yapı-Endüstri Merkezi, dünya mimarlarını buluşturan UIA 2005 İstanbul Kongresi kapsamında, Doğu Akdeniz kent dokusu özelliklerine sahip olan Tarlabaşı bölgesinin, tarihi konutlarının ve sosyal yapısının geleceğinin ele alınacağı bir konferans düzenleyecek. “İstanbul’un Görünmez Merkezi Tarlabaşı” adı altında düzenlenecek olan konferansta, Tarlabaşı bölgesinin çöküntü özellikleri, sosyal arka planı ile birlikte katılımcılara sunulacak.

Konferans kapsamında İTÜ’den Prof. Dr. Alper Ünlü ve proje ekibi, İTÜ Şehircilik Uygulama Araştırma Merkezi yürütücülüğünde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm ve Yeni Yerleşmeler Müdürlüğü için hazırlanan “Beyoğlu Çöküntü Alanlarının Rehabilitasyonu” projesini tanıtacak. Prof. Dr. Alper Ünlü ve proje ekibi, bölgenin suç analizlerini, anketler ve araştırmalarla oluşturulan sosyal analizlerini, fiziksel çevre ilişkileri ile ortaya koyarak, önerdikleri rehabilitasyon metotları ve projelerini anlatacak. Sunumdan sonra bölge, davetliler ve katılımcılarla birlikte gezilerek, UIA için gelen yabancı mimar ve öğrencilere tanıtılacak.

Konferans sonunda Prof. Dr. Alper Ünlü moderatörlüğünde, Tarlabaşı için çalışan tüm tarafların, yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütleri ve akademisyenlerin katılımıyla, zengin bir tartışma platformu oluşturulacak.

Konferansa, proje sahibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm ve Yeni Yerleşmeler Müdürlüğü, özellikle bölge ile ilgilenen, Beyoğlu Belediyesi, Bilgi Üniversitesi, Azınlık ve Vakıf Temsilcileri, Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü, Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu, Galata Derneği, İnsan Yerleşimleri Derneği, Cihangir Güzelleştirme Derneği, Beyoğlu Esnafları Derneği, Sosyal ve Kültürel Yaşamı Geliştirme Derneği, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Beyoğlu İlçe Emniyet Amirliği, Ulaşılabilir Yaşam Derneği, Dolapdere Esnaf Derneği, Mimarlar Odası ile birlikte tüm üniversiteler ve ilgililer, bölge muhtarları ve halkı davetlidir.

Tartışmanın yansımaları ve sonuçları www.www.yapi.com.tr tarafından incelenecek ve kamuya anlatılacaktır.

Tarih : 5 Temmuz 2005 Salı
Yer : Bilgi Üniversitesi / Dolapdere Kampüsü BS1
Saat : 14:00 / 17:00

Etkinlik katılım formunu doldurmak için tıklayınız.

Bu araştırma grubunun çalışmalarının bir kısmının bulunduğu haber dosyasına buradan ulaşabilirsiniz.

Forum sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Ankete buradan ulaşabilirsiniz.