İzmir Limanı Satışa Çıktı

Mersin Limanı ve İskenderun Limanı'nın işletme hakkını satan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), şimdi de İzmir Limanı'nı satışa çıkarıyor. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi (TCDD) Genel Müdürlüğü'ne ait İzmir Limanı'nın 49 yıl süreyle "işletme hakkının verilmesi" yöntemiyle özelleştirilmesi için açılan ihaleye son teklif verme tarihi 7 nisan 2006 olarak belirlendi.

ÖİB'nin ilanına göre ihale, kapalı zarf içinde teklif alma ve görüşmeler yapma yolu ve pazarlık usulü ile gerçekleştirilecek. İhale Komisyonu'nca gerekli görüldüğü takdirde ihale, pazarlık görüşmesine devam edilen teklif sahiplerinin katılımı ile açık artırma suretiyle sonuçlandırılabilecek.

Taksitle ödeme imkanı sağlanacak
Teklifler dolar olarak alınacak ve ihale bedeli olarak teklif edilen tutar "işletme hakkı devir sözleşmesi" imza tarihinde peşin veya vadeli olarak ödenebilecek. İhale bedelinin vadeli ödenmesi durumunda; ihale bedelinin en az yüzde 50'si sözleşme imza tarihinde, kalan tutar ise iki yılda iki eşit taksitte ödenecek. Satış bedelinin vadeye bağlanan tutarına, sözleşme imza tarihinden itibaren yıllık yüzde 9 basit faiz uygulanacak, faiz ödemeleri anapara ödemeleri ile aynı tarihte yapılacak.

Şartlar neler?
İhaleye katılabilmek için, teklif verecek tüzel kişilerin şu şartlardan birine sahip olması gerekiyor:

-2005 yılı içinde dünya çapında en az 100 milyon dolar ciro elde etmiş olması
-En az 100 milyon dolar değerinde fon yönetiyor olması
-En az 75 milyon dolar net aktife sahip olması
-Öz sermayesinin en az 30 milyon dolar düzeyinde bulunması

Ortak girişim grubu olarak teklif verilmesi durumunda, ortak girişim grubu üyelerinden en az birinin tek başına söz konusu kriterlere uygun mali yapıya sahip olması koşulu aranacak.

Diğer liman ihaleleri
ÖİB'nin geçen yıl Mersin Limanı'nın işletme hakkının devri için açtığı ihalede en yüksek teklif 775 milyon dolar olurken, İskenderun Limanı için bu rakam 80 milyon dolar olarak belirlenmişti. Her iki ihaleye de en yüksek teklifi PSA (Singapur)-Akfen (Türk) Ortak Girişim Grubu vermişti.

Özelleştirme Yüksek Kurulu Mersin Limanı'nın işletme haklarının da PSA-Akfen Ortak Girişim Grubu'na satılmasına onay verirken, Rekabet Kurulu İskenderun Limanı'nın satışına izin vermedi.

Rekabet Kurulu, PSA-Akfen Ortak Girişim Grubu'nun Mersin Limanı'nın işletme hakkını devralması halinde, aynı coğrafi pazarda yer alan İskenderun Limanı'nın işletme hakkını da devralmasının hakim durumu daha da güçlendireceğinden, söz konusu gruba işletme hakkını devredilmesine izin vermedi.