Çağdaş Türkiye Seminerleri'nin Ekim Ayı Konuğu Prof. Dr. Zafer Toprak



Osmanlı Bankası Müzesi'nin, Cumhuriyet Türkiyesi ve "izm"ler, yani dönem boyunca etkili olan akımlar üzerine düzenlediği Çağdaş Türkiye Tarihi seminerlerinin bu ayki konuğu, Prof. Dr. Zafer Toprak. Boğaziçi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Toprak'ın katılımı ve Boğaziçi Üniversitesi'nin işbirliğiyle gerçekleştirilen toplantı, 15 Ekim 2005 Cumartesi günü 14:30-17:00 saatleri arasında yapılacak.

Zafer Toprak söyleşide, Cumhuriyet dönemi – popülizm etkileşimi hakkında şunları anlatacak: "Popülizm, günümüz sosyal bilim yazınının en muğlak kavramlarından biridir. Başlangıçta Rusya'da ideolojik bir içerikle ortaya çıkan fikir hareketi, daha sonra siyaset bilimindeki konumuyla siyasal içerik kazanmış, ardından ekonomik, kültürel, hatta sanatsal boyutlarıyla tartışılmıştır. Türkiye'de erken dönemde ‘halkçılık' olarak yazına giren popülizm, çokpartili dönemde farklı bir görünüm kazanmıştır. 1970'li yıllarda ise ‘ithal ikameci' ekonomik modelin bir pratiği olarak görülmüştür."

Prof. Dr. Zafer Toprak
1946 yılında doğdu. 1969'da Ankara Üniversitesi SBF Uluslararası İlişkiler Bölümü'nü bitirdi. 1971'de Londra Üniversitesi'nde iktisat tarihi alanında yüksek lisansını tamamladı. 1981'de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde doktorasını yaptı. Toprak halen Boğaziçi Üniversitesi'nde Geç Osmanlı ve Çağdaş Türkiye'nin Ekonomik ve Toplumsal Tarihi dersleri veriyor. Kurucu başkanlığını yaptığı Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü'nün Müdürlüğünü yürüten Zafer Toprak'ın Türkçe, İngilizce, Fransızca ve Almanca olarak basılmış, 19. ve 20. yüzyıllarda Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ekonomik, sosyal ve kültürel tarihleriyle ilgili kitapları ve 150'den fazla makalesi bulunuyor.

Osmanlı Bankası Müzesi
Bankalar (Voyvoda) Caddesi
No:35/37 Karaköy
Tel: (212) 334 22 70