Mardin ve Urfa, Çanakkale Seramik için Kapışacak



Mardin Valisi Hasan Duruer, Mardin’in ekonomik potansiyeli çok yüksek ve yıldızı parlayan bir il olduğunu belirterek, Kale grubunun bölgede bulunan zengin silis kaynaklarını değerlendirmek üzere Mardin’de yatırım yapmayı planladığını açıkladı. İstanbul Ticaret Odası Başkanı (İTO) Murat Yalçıntaş ve beraberindeki işadamı heyetini kabul eden Vali Duruer, “Çanakkale Seramik’in yatırım için Şanlıurfa’yı da düşündüklerini biliyoruz. Eğer buraya yatırım yaparlarsa kendilerine istedikleri kadar ücretsiz arazi verebiliriz” dedi.

30 firmanın daha Mardin’de yatırım yapmak için yer istediğini anlatan Duruer, Kızıltepe’de 4 bin dönüm arazi üzerinde 3. OSB’yi kuracaklarını söyledi. Mardin’in geçen yıl 500 milyon dolarlık ihracat yaptığını belirten Vali Duruer, kentin taşıdığı yüksek turizm potensiyeline de dikkat çekti. 2023’e kadar kentteki otel yatak kapasitesini 10 bine çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Duruer şunları söyledi:

Sanal Mardin projesi

“6 tane butik otel yapılması düşünülüyor. 2023’te yılda 5 milyon turist ağırlayan bir il olmayı planlıyoruz. Havaalanının pisti 5 bin metreye çıkıyor, bu sayede her türlü uçağın inmesi için uygun hale getiriliyor. Mardin-Düsseldorf arasında direkt uçuşlar yakın zamanda başlayacak. Ayrıca tüm şehrin internet ortamında sokak sokak gezileceği bir sistem oluşturmaya çalışıyoruz.”

Silopi’ye sera Şırnak’a otel

İTO’nun Mardin, Şırnak, Silopi ve Nusaybin’i kapsayan gezisi yeni iş projelerine ve anlaşmalarına da sahne oldu. İTO Meclis üyesi Mevlüt Yılmaz, Muhittin Baran, Burhan Polat ve Metin Korkmaz Silopi’de 50 dönüm arazi üzerine 2 milyon liralık yatırımla sera kurma kararı aldı. Mevlüt Yılmaz, “Silopi Irak pazarına yakın. Domates, biber, salatalık, maydanoz yetiştirmeyi planlıyoruz. Serada daimi 10 kişi, geçici işçi olarak da 30-40 kişi çalışabilecek” dedi. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş da 2 üyelerinin Şırnak’ta otel yatırımıyla ilgilendiğini söyledi.