''Mardin'in Geçmişini Geleceği Üzerinde Kurguladık''



Mardin Valisi Turhan Ayvaz, ''Tarihi Dönüşüm Projesi'' konusunda, ''Mardin'in geçmişini geleceği üzerinde kurguladık'' dedi. Vali Ayvaz yaptığı açıklamada, kent merkezinden geçen elektrik kablolarını, çirkin görüntü veren elektrik direklerini ve çanak antenleri uzun soluklu bir çalışma ile tarihi dokuya yakışır bir hale getirmeyi hedeflediklerini belirtti.

''Mardin'in geçmişinden hiç bir şey ayırmadık. Bu kentin geçmişini geleceği üzerinde kurguladık. Mardin geleceğini geçmişinde arıyor. Bu da projenin sloganı oldu" diyen Vali Ayvaz, çirkinliklerin ortadan kaldırılmasıyla, Mardin'in güzelliklerinin ön plana çıkacağını belitti. İnanç turizmi açısından önemli bir yere sahip Mardin'de tarihi mekanların restorasyon çalışmalarının aslına uygun yapılması durumunda kentin, kötü yapılaşmadan tamamen kurtulacağını ifade eden Ayvaz, "7 bin yıllık tarihi geçmişi olan bir uygarlık yeniden dirilecektir. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sürdürdüğü restorasyon çalışmaları kapsamında Artuklular döneminden kalma 650 yıllık geçmişe sahip ve şehre gelen turistler tarafından en çok ziyaret edilen tarihi mekanlardan biri olan Kasım Paşa (Kasımiye) Medresesi'nin restorasyonu tamamlanmış durumda'' dedi.

Mardin Kalesi’nin restorasyon çalışması önümüzdeki aylarda fiilen başlayacak

Vali Ayvaz, Mardin Kalesi'nin turizme açılması için çalışmaları en kısa sürede bitirmeyi hedeflediklerini anlattı.

Mardin Kalesi'nin restorasyon çalışmasının hızlandırılması için keşif bedeli hazırlandığını belirten Ayvaz, önümüzdeki aylarda restorasyon çalışmasının fiilen başlayacağını söyledi.

Kale restorasyonu projesinin özel ihtisas gerektirdiğini ifade eden Ayvaz, çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:

''Milli Savunma Bakanlığı nezdinde kalenin boşaltılması konusunda girişimlerde bulunduk. Kalenin lazerle taramasını yaptırdık. Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne gönderdik. Koruma kurulundan olumlu karar çıktı. Keşif bedeli çıkartıldı. Bir ay içinde restorasyon çalışmaları başlayacak. Başbakanımızın talimatıyla Milli Savunma Bakanlığı Hava Radar Tesisi oradan taşınmayı kabul etti. Bununla güçlendirme projelerinin ihalesi yapıldı. Geçtiğimiz günlerde sözleşmesi imzalandı. 2013 yılının sonunda 2014 yılının başında vatandaşlarımız, Mardin Kalesi'nde eski günlerini yad edebilecek.''