Mardin'in 'Taş' Evleri İngilizler'i Baştan Çıkardı



Son dönemde Prens Charles'ın ziyareti ile gündeme oturan Mardin, İngiliz yatırımaların büyük ilgisi ile cazibe merkezi haline geldi. Avrupa'dan ve özellikle İngiltere'den yatırımcıların şehirde kiralayacak otel arayışına başlaması üzerine, Mardin'in ünlü taş evleri birer birer butik otele dönüştürülmeye başlandı. Mardin'deki bu hareketlilik, ev fiyatlarına da yansıdı ve taş evlerin değeri 2 yıl içinde 50 milyar liradan 2 trilyona kadar yükseldi.

Son olarak şehrin en güzel taş evlerinden birini restore ettirerek otele dönüştüren Mardinli yatırımcı Sebahattin Evrensel, İngiliz yatırımcılarla fiyat pazarlığının sürdüğünü, İngilizlerin 49 odalı, 100 yataklı butik oteli 5 yıl için kiralamak istediklerini söyledi.

Mardin'de 236 tane taş ev bulunuyor. Şimdiden valiliğe 'taş evleri butik otele dönüştürme' amacıyla 50'ye yakın müracat olmuş. Önümüzdeki yıllarda 100'e yakın taş evin butik otele dönüşmesi bekleniyor.

Bu yıl 400 bini aşkın turist geldi
Metro Cash&Carry ve Procter&Gamble'ın işbirliğiyle Mardinli 15 bin öğrenciye diş bakımı setinin bağışlanması nedeniyle yapılan toplantıda konuşan Mardin Valisi Temel Koçaklar da Mardin'de turizm yatırımlarındaki canlanmanın altını çizdi. Koçaklar, geçen yıl 211 bin turisti ağırlayan Mardin'i bu yıl ağırlığı yabancı olmak üzere 400 bin turistin ziyaret ettiğim açıkladı. Koçaklar, gelen yoğun taleple taş evlerin fiyatının 2 yıl içinde 50 milyardan 2 trilyona kadar yükseldiğini söyledi.

Mardin, kongre turizmine de göz kırpıyor. Valilik bu amaçla 2005'te hizmete girecek bin 100 kişilik bir kültür sarayı inşa edecek. Vaksa ise 2 trilyon bağışlayarak eski vergi dairesini restore edecek. Burada 12 bin yıllık Mardin tarihi sergilenecek. Eski valilik konutu da 3 milyar 50 milyon liraya kiraya verildi ve kültür sarayı haline getirilmesi planlanıyor.