Marka, Patent ve Coğrafi İşaret Başvurularının Esasları Belirlendi



6769 Sayılı Mülkiyet Kanunu'na dayanılarak marka, coğrafi işaret, tasarım, patent, faydalı model ile geleneksel ürün adlarına ilişkin hakların belge verilerek korunması ile bu haklarla ilgili diğer işlemlerde uygulanacak usul ve esasları düzenleyen 143 maddelik yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlandı.

Buna göre, gerçek ve tüzel kişiler marka tescili, coğrafi işaret, tasarım, patent, faydalı model ve geleneksel ürün adlarına ilişkin başvuruyu Türk Patent ve Marka Kurumu'na yapacaklar.

Sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, malların veya ambalajlarının biçimi gibi görme duyusu ile algılanabilen işaretler veya bunların kombinasyonundan oluşan işaretlerin marka başvurusuna konu edilmesi halinde marka örneği, başvuru formu ile Kuruma sunulacak.

Ses markası tescili taleplerinde ise bu durum başvuru formunda açıkça belirtilecek ve işaret elektronik ortamda sağlanmaya elverişli kaydı verilecek.

Şartları eksiksiz olarak yerine getirilmiş başvurular, örnekleriyle birlikte kurum tarafından bültende yayınlanacak. Bir marka başvurusu, Kanun'da öngörülen aşamaların 2 aylık süre içinde Kurum'a sunulmasıyla tescil edilecek. Koruma süresi sona eren marka, marka sahibinin talep etmesi koşuluyla yenilenecek. Marka sahibi markasına ait mal veya hizmetlerin tamamında veya bir kısmında kullanılmak üzere lisans verebilecek. Bültende yayınlanan bir marka başvurusun tescil edilmemesi gerektiğine ilişkin itirazlar iki ay içinde yapılabilecek.