Türkiye’nin en büyük ikinci adası olan Marmara Adası’nı mermer ocakları çorak bir araziye dönüştürmüş durumda. 2014 yılında bir soru önergesine cevap veren dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Marmara Adası’nda 41 adet mermer ocağı işletmesi olduğunu açıklamıştı. 2014’ten bu yana 33 mermer ocağı faaliyeti için de çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir kararı verildi.
BirGün’den Gökay Başcan’ın haberine göre; 773 kilometre yüz ölçümüne sahip Marmara Adası’nın binlerce metrekarelik alanı mermer ocakları tarafından kuşatılmış durumda. Adanın binlerce metrekaresinde bitkisel örtü kaldırılmış durumda. 100’e yakın mermer ocağı bulunan adada ayrıca dolomit maden ocağı işletmesi de bulunuyor.
Son olarak ÇED gerekli değildir kararı verilen bir mermer ocağının proje tanıtım dosyasında, projenin yapılacağı alanın orman niteliğinde olduğu belirtildi ancak kaç tane ağaç kesileceği ifade edilmedi. 10, 81 hektarlık alanda kurulması planlanan maden ocağı için saate 5 bin 765 ton bitkisel toprak sıyrılacak. Birçok bölgesi tahrip edilmiş Marmara Adası’nda bu projeyle 10 hektardan fazla alan daha yok olacak.
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.