Marmara Bölgesi’nin Yeni Başkanı Recep Altepe



Marmara bölgesindeki 214 belediyeyi bir araya getiren Marmara ve Boğazları Belediyeler Birliği’nin 2009 Yılı Olağan 1. Toplantısı Küçükçekmece’deki Radisson Sas Oteli’nde yapıldı. Toplantıya İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve MBB Başkanı Kadir Topbaş, MBB Başkan Vekili ve Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, MBB Kurucu Başkanı Ahmet Enön, Marmara Bölgesi’nden 500’e yakın Belediye Başkanı ve belediye meclis üyesi katıldı.

Kıbrıs Belediyeler Birliği yönetiminin de yer aldığı toplanın en önemli olayı ise Karadeniz’e kıyısı olan belediyelerin yerel işbirliği için ilk adımın atılması oldu. Karadeniz’de yerel düzeyde işbirliği güçlendirmesi, barışa katkı yapması beklenen Karadeniz Yerel Yönetim Birlikleri Ağı’na Ukrayna, Bulgaristan, Romanya, Moldova, Rusya ve Gürcistan katıldı. MBB’nin öncülük ettiği Karadeniz Yerel Yönetim Birlikleri Ağı’nın merkezi de İstanbul olacak.

Toplantının açılışında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve MBB Başkanı Kadir Topbaş, Marmara Havzası’nın nüfusu ve üretim gücüyle Türkiye’nin lokomotifi olduğunu belirterek, 33 yıldır hizmet veren MBB’nin dünyada yerel yönetimlerin önem kazandığı bugün önemini daha da arttırdığını söyledi. Toplantıda konuşan MBB Başkan Vekili ve Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın da geçtiğimiz dönem Kadir Topbaş’ın hamiliğinde çok önemli işlere imza attıklarını ifade ederek, 1.5 yıldır vekalet ettiği MBB’nin oldukça güzel hizmetler yaptığını söyledi. “Amacımız bilgi ve deneyim paylaşımı sağlayarak, şehirlerimizdeki yaşam kalitesini artıracak projeleri hayata geçirmek ve yurtdışındaki yerel yönetimlerle iyi ilişkiler kurmak” diyen Murat Aydın, geçtiğimiz 5 yıllık dönemde Kadir Topbaş yönetiminde bu amaçların başarıldığına dikkat çekti.

MBB Kurucu Başkanı Ahmet Enön ise, Marmara ve Boğazları Belediyeler Birliği’nin dünyada ilk kurulan yerel yönetim birliği olduğunu ve birçok uluslararası birliğinin kurulmasına kaynaklık ettiğini belirterek, “En büyük parti belediyelerdir. Yeter ki iş yapmak için heyecanınız olsun. Milyonlarca insanımızın geçim kaynağı olan Marmara Denizi’nin kanalizasyon sularıyla kirlenmemesi için, Belediye Başkanlarımızın özellikle arıtma yapımına özen göstermelerini diliyorum” şeklinde konuştu. Enön, Başkan Kadir Topbaş’ın İstanbul’un bütün sahillerine biyolojik arıtma yapıldığını belirtmesinin de kendisini çok mutlu ettiğini de kaydetti. MBB Genel Kurulu’nda daha sonra oylamaya geçildi ve tek aday olan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe MBB’nin yeni başkanı seçildi.

Karadeniz’de işbirliğinin adresi İstanbul…

NALAS (Güney-Doğu Avrupa Yerel Yönetim Birlikleri Ağı)’nın başkanı ve Bulgaristan Belediyeler Birliği başkanı Vladimir Moskov da toplantıda yaptığı konuşmada, yerel düzeyde ilişkilerin geliştirilmesinin büyük önem arz ettiğine dikkat çekerek, “Zira bu, bölgemizde yerel yönetimin gelişmesine katkı yapacak yeni ortaklık ilişkilerine zemin hazırlamaktadır. Bütün bu çabalar, Balkanlar ve Karadeniz’de istikrarın sağlanmasında yerel yönetimlerin katkısını artıracak, yerel düzeyde işbirliğini ve dayanışmayı sağlayacaktır” diye konuştu.

MBB Birlik Başkanlığı ve Encümen üyeleri şu şekilde:

Birlik Başkanı: Recep Altepe (Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı

Meclis Başkan Vekilleri:
Zeki Topçuoğlu (Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı)
Ünal Baysan (Çorlu Belediye Başkanı)

Encümen Üyeleri:
Murat Aydın (Zeytinburnu Belediye Başkanı-İstanbul)
Özgen Keskin (Yıldırım Belediye Başkanı – bursa)
Selim Yağcı (Bilecik)
Nevzat Doğan (İzmit –Kocaeli)
Hasan Akgün (Büyükçekmece – İstanbul)
Emin Halebak (Lüleburgaz-Kırklareli)
İsmail Ok (Balıkesir Belediye Başkanı)