Marmara için Korkutan Uyarı: “7.5'in Üzerinde Deprem Olacak”



İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisi ve Afet Yönetim Uzmanı ve Türk Kızılay Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nde “Afet Affetmez” konulu konferansa katıldı. Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin ve çok sayıda öğrencinin izlediği konferansta konuşan Prof. Dr. Kadıoğlu, İstanbul'da yaşanabilecek depremin üzerinde durdu.

DHA’da yer alan habere göre; Prof. Dr. Kadıoğlu, Marmara Denizi'nin içinde bir fay yattığını belirterek, şöyle dedi: "Yaklaşık 174 kilometre kırılmamış bir fay var. Bu fay her an kırılmayı bekliyor. Aslında şanslıyız, İstanbul'da fay denizden geçiyor. Bu fayla ilgili 4 tane senaryo var. Bu fay nasıl kırılacak? Küçük bir parçası mı kırılacak? Hepsi birden mi kırılacak? Afet yönetiminde biz pek fayla kafa yormayız. Afet yönetiminde en kötü senaryo nedir? En kötü senaryo alınır ve ona göre hazırlık yapılır. Bu fay kırılırsa 7.5'in üzerinde bir deprem olacak. Bu eskiden olduğu zaman Mısır'dan bile duyulmuş 1509 depremi. Yani bu Almanya'dan bile duyulacak diye bekleniyor."

Reklam Goruntulenme Bolumu

“Kırmızı adamlar depremzede olacak”
Prof. Dr. Kadıoğlu, deprem olduğu zaman büyük yanılgılar yaşandığını ifade ederek, “Şimdi en büyük yanılgı deprem olduğu zaman ‘kırmızı tulumlu adamlar gelecek anında bizi kurtaracak’. İstanbul'da bir deprem olduğu zaman, bu kırmızı tulumlu adamlar, polisler, itfaiye, ambulans hepsi afetzede olacak. Bunların yakınları da afetzede olacak. Şimdi bir gerçek risk var, bir de bizim algıladığımız risk var. Aradaki fark çok önemli. Bizim o farklı küçültmemiz lazım.” diye konuştu.