Yatırım İçin Çok Cazip Bir Kent

Banu Evleri gibi başarılı bir projeye imza atan Hasanoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yavuz Hasanoğlu, yaşanan ekonomik krizlerden en çok inşaat sektörünün etkilendiğini söyledi.

Sorularımızı yanıtlayan Hasanoğlu, şu görüşleri dile getirdi: "İstanbul ve diğer büyük kentlerimiz başta olmak üzere tüm ülkede gerek özel sektör gerekse TOKİ uygulamaları kapsamında planlanan, hayata geçirilen ve devam etmekte olan projeler, ekonomik istikrar bozulmadığı sürece gayrimenkul piyasasının önümüzdeki 5-10 yıl boyunca daha da hareketlenerek yükselişini sürdüreceğini göstermektedir.

Ayrıca yabancı yatırımcı grupların özellikle ticari gayrimenkul konusunda İstanbul'da yapmaya başladıkları yatırımlar, piyasaya kalıcı yabancı sermaye girişi ve örnek teşkil etmesi bakımından ümit ve güven vericidir. İstanbul bu yıl gelişme fırsatı açısından en cazip kent olarak Moskova, Milan, Paris, Roma gibi 26 kenti geride bırakmış ve birinci sıraya yükselmiştir. Son verilere göre türkiye'de yaklaşık olarak 45 bin yabancı gayrimenkul yatırımcısı mevcuttur.

Özellikle arsa ve arazilerin az, talebin ise yüksek olduğu yerlerde gayrimenkul yatırımları her zaman diğer ekonomik enstrümanlardan daha fazla getiri sağlarlar. Bunu yaratan ülkemizde insanların güvenli bir yatırım aracı olarak gayrimenkulü birinci sırada görmeleri ve mevcut konut açığının her yıl artarak büyümesidir. Kentsel nüfusumuz her yıl yüzde 4 oranında artmakta, hızlı nüfus artışı ve kentleşmeden dolayı yıllık 300 bin adet konut ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Mevcut konut stokunun talep karşısındaki yetersizliği, gayrimenkule yatırım yapanlara kazandırmıştır.

Mortgage gayrimenkul piyasasını bir düzene sokacak çok olumlu ve disiplinli bir sistem. Henüz yasalaşıp uygulamaya girmeden önce rüzgârı bile piyasayı hareketlendirdi. Yasa taslağında öngörülen şekliyle, sadece inşaatı tamamlanmış ve iskânı olan konutların Mortgage'e konu olabilmeleri, ikinci el piyasasında fiyatları aşırı şekilde şişirdi. Alıcıların buna dikkat etmesi gerekir. Çünkü uygulamaya geçilince zaman içinde fiyatlar ekspertiz raporları doğrultusunda bir dengeye kavuşacaktır."