Marmara'nın Kalbine Bomba!



Hollanda kökenli Royal Vopak firması Yalova Taşköprü'de dünyanın en büyük tehlikeli kimyasal atık depolama tesisini kuracak. Burada depolanacak atıklar "altından geçen aktif fayın" kırılması veya başka bir sebeple "patlarsa" Marmara Bölgesi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

Habertürk TV Yayın Yönetmeni Yiğit Bulut'un, Habertürk'teki yazısında ilk kez gündeme getirdiği bu konu gündeme bomba gibi düştü. Bulut'un yazısına göre, 30 dönüm üzerine 150'den fazla depolama tankı yapılacak ve bu tanklara denizden ulaşım için 1000 metreye yakın "iskele" kurulacak. Ve Türkiye'ye 'üçüncü dünya ülkesi' muamelesi yapılırcasına Hollanda'dan, Fransa'dan, Kanada'dan ve daha birçok ülkenin kendi sınırları içinde istemediği "pislikler" gemilere yüklenip Türkiye'deki çöplüğe gönderilecek.

Yalova İl Genel Meclisi’nin 06.01.2011 tarih ve 10 no’lu kararı ve Yalova Belediye Meclisi'nin 05.01.2011 tarih ve 20 no’lu kararlarında; “1/25000 Ölçekli Yalova İli Çevre Düzeni Planı ve buna bağlı alt ölçekli imar planlarında, planlamaya alınan alanlarda, sanayi tesislerinin üretim sürecinde ihtiyaç duyacakları kimyasal maddeleri kendi arazileri üzerinde depolamaları hariç, ticari amaçla tehlikeli ve kimyasal maddelerin (sıvı, katı, gaz) depolanacağı terminaller oluşturulamaz, bu alanlarda kömür yakıtlı enerji üretim tesisleri ile kömür yakıtlı termik santraller kurulamaz” ifadesi yer alıyor.

Onaylanan imar planı ilave ve değişikliğine ilişkin plan notları özel hükümlerinde ise, "Vopak Limanı tanımlı alanlarda, depolama üniteleri olarak depolama tankları, ürün boru hatları, yangın boru hatları, yangın hidrantları, kara tankeri doldurma platformu, trafo binası, idari bina, terminal giriş çıkışları, toplama havuzları, pompa dairesi yer alabilir" ifadesi yer alıyor ve söz konusu özel hükümler Yalova ili Çevre Düzeni Planı Hükümleri'ne aykırı kalıyor.
 
Daha büyük bir tehlike var!

Belediye Meclisi kararları, yasalar, yönetmelikler işin vahametini tam açıklamıyor. Gözardı edilmek istenen en büyük tehlikeyi söyleyelim: Yalova ili 1. Derece Deprem Bölgesi'nde! Bu konuda TMMOB İMO Bursa Şubesi'nden yapılan açıklama endişelerin ne kadar gerçekçi olduğunu ortaya koyuyor: "Yalova ili 1. derece Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alıyor ve daha önceki yıllarda deprem felaketinden büyük zarar gördü. Onaylanan plan değişikliği ile kurulacak VOPAK Kimyasal Depolama Tesisi’nin olası bir deprem anında yaratacağı çevre kirliliği önüne geçilemez vahim durumlara sebep olacak ve bu durum tüm kenti, hatta tüm bölgeyi olumsuz etkileyecek."
 
AKSA yüzünden köyler boşaltılmıştı!

Konuyla ilgili HABERTURK.COM'a açıklamalarda bulunan İnşaat Mühendisleri Odası Yalova Temsilciliği Başkanı Mahmut Renkler, geliyorum diyen tehlikeye 17 Ağustos depreminde yaşananları örnek göstererek dikkat çekiyor:

"VOPAK Kimyasal Depolama Tesisi'nin yeri şu anki AKSA firmasının 200 metre ilerisinde Taşköprü mevkii olacak. Şu anki mevcut AKSA fabrikasının bu fabrikaya göre yüzde 1'i kadar kimyasal atık depolaması 17 Ağustos depreminde, tehlike arz etmesi nedeniyle Taşköprü civarındaki köylerin boşaltılmasına neden olmuştu. Lojistik depolama tesisi olarak ifade ettiğimiz VOPAK ise 710 bin küp depolama hacminin olacağı bir fabrika olacak. Eğer AKSA'daki depolama hacmiyle çevre köyler boşaltılıyorsa, bu tesis ile herhangi bir doğal afet söz konusu olduğunda tüm Körfez boşaltılmak zorunda kalabilir!"
 
"İnsan sağlığı olumsuz etkilenecek"

VOPAK Kimyasal Depolama Tesisi'nin içerisinde 32 değişik kimyasal ürün olduğunu söyleyen Renkler, "Bizim bildiğimiz bu tesis içerisinde 32 değişik kimyasal ürün var. Bunlar içerisinde patlayıcı ve kanserojen maddeler olabilir. Bu maddeler başka bir etkiyle denize ve havaya karışması durumunda insan sağlığı üzerinde olumsuz etki yaratacaktır" diyor.
 
"Bize gol attılar"

Aslında Yalova'nın deprem bölgesi olması nedeniyle "burada kimyasal depolama merkezi kurulmaz" şeklinde hükümlerin olmasına rağmen firmanın Bakanlık desteğini aldığını söyleyen Renkler, 12 Haziran seçimleri döneminde halkın gündeme yoğunlaşmasının fırsat bilindiğini savunuyor:

"Yalova yönetimi ile buraya tesis kurlumu isteklerini gerçekleştiremeyen firma, Bakanlık desteğiyle imar planlarını imzaladı. Bu uygulama öyle bir zamanlama ile yapılıyor ki, o dönemin bakanının oluru alınıyor, 3 gün seçimler yapılıyor, seçimlerden 6 gün sonra ise askıda ilan edilmek üzere belediyeye gönderiliyor. Gündemin seçimlere yönlendiği bir zamanda Yalovalılar'a gol attılar. Firma kurulumu şu an askıda. Yaptığımız itirazlar neticesinde teknik açıdan burada böyle bir tesisin yapılamayacağını söyledik, fay haritasının tam bu noktadan geçtiğini ifade ettik. İtirazlarımıza muhatap olacak bir kurum istiyoruz..."