Marmaray Töreni için Sahaf Çarşısına Yıkım!



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Marmaray’ın açılış törenine sayılı günler kala, Üsküdar Belediyesi çevre düzenlemesi yaparak Hakimiyeti Milliye Caddesi üzerindeki Sahaflar Çarşısı’nı yıktı. Cadde üzerindeki sahaf ve cafelerden oluşan dükkânların kimisinin elinde yürütmeyi durdurma kararı olmasına rağmen, bu dükkanlar da hasar gördü, elektrik ve susuz bırakılarak çalışamaz duruma geldi. Yaklaşık 20 yıldır cadde sakini olan esnaf ise yıkıma isyan ederek “Niyetleri Başbakan buraya gelmeden önce caddeyi temizlemek. Kiracıyken işgalci durumuna düştük” diyor. Belediye yetkilileri ise “Görüntüyü bozuyordu, yıktık. Yürütmeyi durdurma ara bir karar, o dükkanlar da yıkılacak” dedi.

‘İşgalci durumuna düşürüldük’

Kira sözleşmeleri yenilenmeyerek işgalci durumuna düşen dükkân sahiplerine geçen şubat ayında Üsküdar Belediyesi Emlak İstimlak Müdürlüğü tarafından ecrimisil ihbarnameleri gönderildi. Birkaç gün önce ellerine geçen tahliye kararıyla yıkımlar başladı, cadde üzerindeki 8’i sahaf, 2’si cafe olmak üzere 11 dükkân uygulamadan mağdur oldu. 1995’ten bu yana dükkân sahibi Tahir Köse, ecrimisil ihbarnamesine karşı 6. İdare Mahkemesi’ne başvurarak yürütmeyi durdurma kararı aldı. Birgün Gazetesi'nden Olgu Kundakçı'nın haberine göre, karara rağmen, Köse’nin dükkânın kepenkleri yıkıldı, elektrik ve suyu kesildi, masaları kırıldı. Köse, “Yıllardır belediyenin sözleşmeli kiracısıydım, işgalci durumuna düşürüldüm. Başbakan gelecek diye bayram arifesinde yıkım yapıldı. Her dükkânda nereden baksan 4-5 kişi çalışıyor. Onlarca kişi iş yapamaz duruma düştü” dedi.

18 yıldır cadde üzerinde kitapçılık yapan Ramazan Gül ise “Yürütmeyi durdurma kararı almamıza rağmen, tenteleri, gölgelikleri yıktılar. Önümüz moloz, iş yapamaz durumdayız. Kime gittiysek muhattap bulamadık” diye konuştu. Dükkânı tamamen yıkılan esnaflar ise şimdi ne yapacağını düşünüyor.

‘Görüntüyü bozuyordu yıktık’

Üsküdar Belediyesi Emlak İstimlak Müdürü Eyüp Açar ise “29 Ekim’de Marmaray’ın açılış töreni olacak. O çevrede baraka gibi dükkânlardı bunlar. Kiracılık niteliğini yitirip işgalci durumuna düşmüş dükkânlar Kaymakamlık makamı tarafından Üsküdar Belediyesi zabıta ekipleri desteğiyle yıkıldı. Fonksiyonunu yitimişti. Baraka gibi dükkânlar Üsküdar’a yakışmıyordu” dedi. Yürütmeyi durdurma kararı olan, ancak yıkımdan zarar gören dükkânlara ilişkin ise “Bu kararın kesinliği yok, o dükkânlar da eninde sonunda yıkılacak” diye konuştu.