Marmaray’a ‘Tarihi’ Gecikme



Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayacak raylı geçiş projesi “Marmaray” yerinde sayıyor. Temeli 9 ay önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılan projenin arkeolojik kazı çalışmaları henüz sonuçlanmadı.

Üsküdar’daki kazılarda ortaya çıkan Osmanlı dönemine ait eserler, çalışmanın uzamasına neden oldu. Uzmanlara göre gecikmenin nedeni, önceden yapılması gereken “tarihi eser araştırmasının”, temel sonrasına bırakılması.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın görkemli bir törenle temelini attığı Marmaray projesinde, aradan 9 ay geçmesine karşın, hiç bir somut adım atılamadı. Asya ile Avrupa’yı boğazın altından geçen raylı sistemle birbirine bağlayacak dev projeye, arkeoloji çalışmaları nedeniyle henüz başlanamadı.
Uzmanlara göre gecikmenin nedeni, önceden yapılması gereken “tarihi eser araştırmasının”, temel sonrasına bırakılması. Araştırma için, projede üç ana durak olarak belirlenen Üsküdar, Sirkeci ve Yedikule seçildi.

ÜSKÜDAR’DA KAZI ÇALIŞMASI
Temel atma töreninin ardından Üsküdar’da başlayan çalışma, 9 aydır aralıksız sürüyor. Kazılarda, Osmanlı’nın son dönemlerine ait bir çarşının izlerine rastlandı. Daha önce çeşitli kazılarda tahrip edildiği de ortaya çıkan bu eserlere rastlanması, çalışma alanını da zorunlu olarak genişletti.
Diğer ana duraklardan Yedikule’de yapılan arkeolojik kazı ise, kısa sürede sonuçlandı ve Marmaray kazılarını engellecek bir bulguya rastlanmadı. Ancak Sirkeci’de yapılacak çalışmalara, ekip yetersizliğinden şu ana kadar henüz başlanamadı.

BELİRSİZLİK SÜRÜYOR
Sirkeci’deki kazıya ne zaman başlanacağı, Üsküdar’daki çalışmaların da ne zaman sona ereceği ve ortaya çıkan eserlerin nasıl değerlendirileceği hala belirsiz. Bilinen, arkeolojik çalışmalar sona erdikten sonra kararı, Anıtlar Yüksek Kurulu’nun vereceği.
Bilinen bir diğer gerçek ise, süregelen bu çalışmalar nedeniyle, yüzyılın rüyası olarak sunulan dev projenin, daha başlamadan, neredeyse bir yıllık gecikmeye uğradığı.