''Marmaray'da Artık İşler Rayına Girdi''



Foto: Muammer Tan (AA)

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Mimar ve Mühendisler Grubu ile Rixos Otel'deki toplantıda, ''Ekonomik krizle mücadelede ulaştırma yatırımlarının yeri'' konulu bir konuşma yaptı.

Dünyadaki ekonomik krize ve bunun Türkiye'ye yansımalarına değinen Yıldırım, bugün AB'de çok önemli bir ekonomik daralma yaşanırken Çin, Hindistan gibi dünyanın doğusunda ve Türkiye'de büyümenin sürdüğünü kaydetti.

Teknolojik devrimlerin hız kazanmasıyla birlikte küresel ekonomik krizlerin tekrarlanma aralığının azaldığını belirten Yıldırım, sanayi dönemlerinde 30-40 yılda bir yaşanan krizlerin günümüzde 2-3 yılda bir yaşanabildiğini söyledi. Teknolojik ürünlere yönelmenin önemine işaret eden Yıldırım, rekabet gücünü artırmak için yenilikçiliğe ve Ar-Ge'ye destek verilmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye'nin ise ekonomik krizden en hızlı çıkan ülke olduğunu ifade eden Yıldırım, 2011 yılında Avrupa'nın krizle boğuşurken Türkiye'nin, Çin'den sonra en büyük büyümeyi gerçekleştirdiğini hatırlattı.

Ulaştırma ve haberleşme sektörünün payı

Bakanlık olarak 2003 yılından bu yana gerçekleştirdikleri projeleri ve hedefleri bir sunum eşliğinde anlatan Bakan Yıldırım, 2011 yılı itibariyle ulaştırma ve haberleşme sektörünün GSYH içindeki payının yüzde 15'i aştığını söyledi.

Yaptıkları yatırımların sektörel dağılımlarına ilişkin de bilgi veren Yıldırım, cumhuriyet tarihinin rekor yatırımlarını gerçekleştirdiklerini, 2003 yılından bu yana ulaştırma ve haberleşmeye 123 milyar liralık yatırım yaptıklarını anlattı. 2003 yılında ulaştırma ve haberleşme yatırımlarının, toplam kamu yatırımları içindeki payının yüzde 17 olduğunu ifade eden Yıldırım, 2011'de bu oranın yüzde 41'e yükseldiğini kaydetti.

Asrın projesi olarak nitelendirilen Marmaray ile İstanbul'un zenginliğine yeni zenginlik katmış olacaklarını belirten Yıldırım, ''Marmaray'da artık işler rayına girdi. 2013 sonunda İstanbulluları Marmaray'dan geçireceğiz'' dedi.

Yerli demiryolu sanayinin mutlaka geliştirilmesi gerektiğini, aksi halde kaynakların sürekli yabancılara verileceğini anlatan Yıldırım, Türkiye'nin artık ray, bağlantı elemanları, metro araçları gibi bir çok ürünü yapabildiğini kaydetti.