Marmaray'ın Dizaynını Downer Çizecek



İstanbul Boğazı'ndan geçecek Marmaray tüp geçidinin detaylı projesini Avustralyalı Downer çizecek. 55 metre derinlikteki 13.6 kilometrelik geçit 1 milyar dolara mal olacak.

Demiryoluyla Boğaz'ın 'iki yakasını bir araya getirecek' olan tüp geçit projesi Marmaray'a, Avustralyalılar da el attı. Japon Taisei firması ile ortakları Kumagai - Gama - Nurol konsorsiyumu tarafından inşa edilecek tüp geçidin detaylı projesini Avustralyalı Downer firması yapacak. Konuyla ilgili kontrat imzalayan Downer, 1 milyar dolarlık projenin tasarımını Singapur'daki yan kuruluşu CPG Corporation eliyle gerçekleştirecek. Downer'ın Asya Başkanı Khor Poh Hwa, şirketin Asya ile Avrupa'yı birleştiren projeyi 'prestij' olarak gördüğünü vurgulayarak, "Türkiye'deki mega projeye önemli katkımız olacak" dedi.

En 'derin'lerden
Şirket tarafından yapılan açıklamada Marmaray'ın dünyanın en derin sualtı demiryollarından biri olmasının planlandığı dile getirilerek, depreme dayanıklı tünelin en derin yerinin denizin 55 metre dibinde ve en derin istasyonun yerin 50 metre altında olacağı açıklandı.
Proje denizin altında 13.6 kilometre uzunluğunda bir demiryolu tünelinin tasarımı ve inşaasını kapsıyor.

Avrupa ve Asya yakalarında toplam dört de yeraltı tren istasyonu yapılacak. Ayrıca proje kapsamında Asya yakasında trafik akışını düzenlemek için bir de ana köprü kavşağı inşa edilecek. Çalışmaların 2009'da tamamlanması bekleniyor.