Marmaris'i Yıkım Korkusu Sardı



Turizmin gözde merkezlerinden Marmaris ‘yıkım’a geri sayıyor. Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı (ÖÇKK), dokuz ilin valiliğine gönderdiği yazıda kaçak binaların yıkılmasını istedi. Muğla Valiliği’ne giden yazıya göre, işlem görecek yapı sayısı beş yıldızlı otel, marina, motel, restoran ve konutlar dahil 4 bin 704. Bunlardan 877’si Marmaris’te. Yıkılacak tesisler arasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın tatil yaptığı Bördübet’teki Golden Key Oteli ile Orhaniye’deki Martı Marina da bulunuyor.

ÖÇKK Başkanlığı, Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun 17 Temmuz 2009’da ‘Mevzuata aykırı yapı ve uygulamalar’ başlığı altında yayınladığı yazıyı Ankara, Muğla, Antalya, Aksaray, Denizli, Mersin, İzmir, Konya ve Trabzon valiliklerine gönderdi. Bu çerçevede, Muğla Valiliği’ne ulaşan yazıda, “Mevzuata aykırı uygulamalar için öncelikle elektrik, su ve telefon bağlantılarının kesilmesi gerekmektedir. Eksikliklerin giderilmesi için verilen sürenin takibi ve bunun yapılmaması halinde de suç duyurusunda bulunulması ve İmar Kanunu uyarınca acilen işlem yapılmasıgerekmektedir. Aksi takdirde idari sorumlular hakkında yasal işlem yapılacaktır” denildi. Muğla’da ÖÇKK bölgesindeki kaçak yapılar ve bunun dışında arazi tapusu olmasına rağmen imar izni olmadığı halde yapılan kaçak binaların ilçelere göre sayısı şöyle: Bodrum: 232, Datça: 453, Dalaman: 39, Fethiye: 1108, Kavaklıdere: 9, Köyceğiz 173, Marmaris 1377, Merkez: 164, Milas: 592, Ortaca: 410, Ula: 106, Yatağan: 41. Tplam 4 bin 704.

Muğla İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü tarafından Marmaris Kaymakamlığı’na, işlem yapılmak üzere hayli kabarık bir liste gönderildi. Daha önce de yıkımları gündeme gelen ancak araya ‘yerel seçim’ girdiği için kurtulan yerler arasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2006 yılında bayram tatilini geçirdiği Bördübet’teki beş yıldızlı Golden Key Oteli, İşadamı Halit Narin’e ait Martı Marina, My Marine, Robinson Club Resort Select Maris, Fanta Tatil Köyü, Çamlı Köyü Taşhan mevkiinde işadamı Ahmet Türkay’ın yaptırdığı özel müze, Orman İşletme Müdürlüğü’ne ait Çubucak ve İnbükü tesisleri, bazı muhtarlıklara ait restoran ve iskeleler, Selimiye’de ünlülerin uğrak yeri olan Palmetto Otel, Marmaris Belediyesi ve Mariç Belbir’e ait katı atık depolama alanları, özel iskeleler ve dolgu alanları var.

Marmaris’te yıkılacak 877 yer, 693 konut, 148 ticari işletme, 20 iskele, sekiz dolgu alanı, ikişer ahır ve arıtma tesisi ile birer de garaj, balık havuzu, kıyı kenar duvarı ve şantiye olarak belirlendi. Birinci sırada ise 239 konut, 38 işyeri, iki arıtma tesisi, iskele, ahır, garaj ve balık havuzu olmak üzere toplam 283 yerin bulunduğu Hisarönü köyü bulunuyor. Selimiye köyü 164 konut, 25 işyeri, yedi iskele birer de ahır, dolgu alanı ve kıyı çevre duvarı olmak üzere toplam 199 yer ile ikinci sırayı aldı. Söğüt köyü, 91 konut, 18 ticari işletme ve üç dolgu alanı olmak üzere toplam 112 yerle üçüncü sırada.

Muhtarlar acil olarak toplanıp hükümetten Marmaris’e imar affı isterken ÖÇKK Başkanı Ahmet Özyanık, köylüleri mağdur etmeyi düşünmedikleri gibi, onları bazı rantçıların elinden kurtarmaya çalıştıklarını söyledi ve hazine arazisi işgalcilerini suçladı.

Marmaris’teki kaçakların yıkımı 1997’den beri gündemde. Bu yıl Taşlıca ve Selimiye köylerinde yıkım girişimi oldu. Her iki köy için ocak ayında düşünülen ilk yıkım denemesi, Selimiye’de köylülerin iş makinelerinin önüne yatmasıyla yapılamadı. Araya 29 Mart yerel seçimlerinin girmesi, çalışmaları sekteye uğrattı. Yerel seçimlerin ardından, haziran ayında önce Taşlıca’daki beş villa ile bir restoran, ardından Selimiye’de dört kaçak bina yıkıldı.