Marmaris'te Krom Tartışması



Marmaris'in en fazla turizm potansiyeline sahip köyü olan Hisarönü'nün Değirmenyanı Mahallesi'nde krom çıkarmak için maden ocağı açmak isteyen bir şirketin başvurusu üzerine, Muğla Çevre ve Orman Müdürlüğünce halka proje hakkında bilgi verilmesi ve görüşlerinin alınması amacıyla toplantı düzenlendi.

Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, Marmaris Çevre ve Turizm Gönüllüleri Grubu üyeleri, Marmaris Çevreciler Derneği üyeleri, köylüler ve maden şirketinin yetkililerinin katıldığı toplantıda, maden şirketinin danışmanlığını yapan firmanın yetkilisi Nurbeni Deniz, maden ocağı hakkında köylülere ve çevrecilere bilgi verdi.

Ocağın, Değirmenyanı'nın 3,5 kilometre uzağında olacağını belirten Deniz, maden ocağının daha önceden yanmış ve şu anda makilik ve çalılık olan bir alanda açılacağını söyledi.

Üretimin ilk olarak açık olarak daha sonra ise galeriler açılarak yapılacağını anlatan Deniz, "Yılda 12 bin ton maden çıkartmayı hedefliyoruz. Bu da günde 2 kamyona denk geliyor. Çıkartma çalışmalarında her hangi bir kimyasal madde kullanılmayacak ve ortaya endüstriyel atık çıkmayacak" dedi.

Çevrecilerin tepkisi

Uzmanlardan aldıkları bilgilere göre, krom madeninin mutlaka patlatma yöntemiyle çıkartıldığını anlatan Marmaris Çevre ve Turizm Gönüllüleri Grubu Başkanı Filiz Ersan, bunun tehlikeli olduğunu iddia etti.

Açılmak istenen ocağın, Marmaris Belediyeler Birliği'ne ait çöp depolama alanına 360 metre mesafede bulunduğuna işaret eden Ersan, "Depolama yapılan alan rehabilite edilmediği için metan gazı sıkışması olma ihtimali var. Maden çıkartırken gerçekleştirilen patlamalar nedeniyle büyük bir facia yaşanabilir. Ayrıca, genç ağaçların yer aldığı bu alanda maden ocağı açılmasına kesinlikle karşı çıkıyoruz ve önlemek için elimizden geleni yapacağız" dedi.

Hisarönü Köyü Muhtarı Mehmet Çelikalp de toplantıda, madene karşı olduklarını ifade etti.