MASKO YKB Hasan Karcı: 2011'de İç Pazarda Para Hareketi Sağlanmalı



MASKO Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karcı, uzun zamandır mobilya sektörünü ihracatta lokomotif güç yapabilmek için çalıştıklarını hatırlatarak, krize rağmen yüzde 10 büyüme sağladıklarına dikkat çekti. Otomotiv ve tekstilden sonra üçüncü güç haline gelmek üzere olan mobilya sektörünün önünde duran en büyük sorunun çok yüksek KDV oranları olduğunu hatırlatan Karcı, “Nakliye ve teşhirde destek yok; bunun üzerine yüzde 18 KDV oranları da eklenince, mobilya sektörünün önü tıkanıyor” dedi.

“KDV düşse mobilya sektöründe sıkıntı kalmaz”

“Mobilya sektöründe birçok ürün için büyük araçlara ihtiyaç duyan nakliye hizmeti sunuluyor. Aynı zamanda teşhir için de büyük alanlara gereksinim duyuluyor. Bütün bunlar, mobilya sektöründe maliyetleri yükseltiyor ve ekonomik kayıplar yaşanmasına neden oluyor. Bir de bunların üzerine yüzde 18’lik KDV uygulaması eklenince mobilya sektörünün önü tıkanıyor. Nakliye ve teşhirde destek yok. Fuar tanıtımlarında ise 45 metrekare üzerine mobilyacılara destek verilmiyor. Bu da mali kayıpların yaşanmasını beraberinde getiriyor. Avrupa’ya baktığımızda mobilya sektörüne bu anlamda çeşitli destekler verildiğini görüyoruz. Devletin KDV’yi düşürmesi, tabana yayması ilk ve en önemli talebimiz. Bunun yanı sıra nakliye ve teşhir alanı konularında da destek verilmesini bekliyoruz. Mobilya ihracatının artması, 2-3 milyar dolar seviyesinde olması için bu konularda devletimizden destek bekliyoruz”.

2011’de iç piyasada para akışı sağlanmalı

Karcı, 2011 yılında seçime giden bir hükümetin olduğuna dikkat çekerek, “Önümüzde hareketli bir politik süreç bizleri bekliyor olacak. Bu dönemde hükümetin iç piyasaya para akışı sağlaması gerekiyor. Piyasaya para sürülmeli ki, ticaret hız kazanabilsin. KOBİ’lere uygulanan destek gibi tedarikçilere, perakendecilere de destek sağlanarak, iç piyasanın canlanması sağlanabilir” açıklamasında bulundu. Karcı, vergi affıyla ilgili olarak ise, “Biz mobilya sektörü ve MASKO Mobilya Kenti olarak, affı olumlu buluyoruz. Vergi ve prim borçlarıyla ilgili yeniden yapılandırma kararı alan hükümetin bu uygulaması ile özellikle krizin etkisiyle ödeme sıkıntısı çeken mükellefler için bir yeniden yapılandırma programı olacak. Faizlerde indirim, taksitlerde kolaylık olacak” dedi.

Türkiye mobilyası dünyada gözde hale geldi

Karcı, mobilya sektörünün ülkemizin toplam ihracatının yüzde 1’ini yaptığına dikkat çekerek, “Sektör 2005 yılında 639 bin dolar, 2006 yılında 693 bin dolar, 2007 yılında 940 bin dolar, 2008 sonu itibarıyla 1.212 milyar dolar, 2009 yılında 1.156 milyar dolar ihracat gerçekleşmiştir. Mobilya sektörü, ithalat olarak ise 2005 yılında 327 bin dolar, 2006 yılında 460 bin dolar, 2007 yılında 620 bin dolar, 2008 yılında 668 bin dolar, 2009 yılında 496 bin dolardır. İhracatın yarısı Avrupa ülkelerine yapılmaktadır. Biz MASKO olarak toplam mobilya ihracatının yüzde 10’unu gerçekleştiriyoruz. MASKO Mobilya Kenti, önemli bir istihdam kaynağı olarak kabul edilmektedir. MASKO Mobilya Kenti bünyesinde, mağaza sahipleri, mağaza yöneticileri, elemanları ile atölyelerdeki ustabaşılar ve çıraklarla toplam 4 bin kişi çalışmaktadır. MASKO Mobilya Kenti’nde ağırlıklı olarak satış işleri yapılmaktadır. Bu anlamıyla MASKO Mobilya Kenti,  mobilya satışının bu kadar geniş alanda yapıldığı tek yer özelliğini taşımaktadır. Kent içinde yaklaşık olarak 150–160 civarında imalatçı grubun satış mağazası mevcuttur. MASKO Mobilya Kenti’nin ekonomiye katkısı, yaklaşık olarak yılda 3 milyar TL’dir” dedi.