"Maslak 1453’ün Planı Durdurulan Planlarla Aynı"



İstanbul’da, Şehir Plancıları Odası’nın, kamuoyunda Ağaoğlu’nun Maslak 1453 projesi olarak bilinen Şişli Ayazağa Gecekondu Önleme Bölgesi ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2011 1/5 bin ve 1/1000’lik imar planlarına açtığı davada, Danıştay 6. Dairesi yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Şube, konuyla ilgili yaptığı açıklamada projenin durdurulması ve verilen ruhsatın iptal edilmesi gerektiğini savunmuştu.

‘Proje durmalı’

Ancak TOKİ Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, söz konusu durdurma kararının 16.09.2011 tarihli planla ilgili olduğunu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 18.04.2012 tarihli “olur”u ile onaylanmış yeni bir Revize İmar Planı bulunduğunu belirtmiş; “Proje ile ilgili inşaat faaliyetleri bu yeni plan çerçevesinde devam etmektedir” demişti.

Sol Gazetesi'ndne Rıfat Doğan'ın haberine göre, TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Gürkan Akgün, planların aynı olduğunu kaydederek bahsettikleri planın, durdurulan planla herhangi bir farkının olmadığını belirtti. Akgün, bu yöntemi sürekli kullandıklarını ve dava süreci devam ederken yeni planlarla idari yargıyı atlamaya çalıştıklarını ifade ederek bu haliyle hiçbir şeyin değişmediğini ve projenin durması gerektiğini dile getirdi. Bu yöntemle idareyi zor duruma düşürdükleri için ayrı bir dava açmayı düşündüklerini söyleyen Akgün, “Avukatlarımızla önümüzdeki günlerde bu konuyu ele alacağız” dedi.

Danıştay: bir fark yok

Danıştay 6. Dairesi de 26 Mart 2013’te aldığı yürütmeyi durdurma kararının gerekçesinde “revize edilen yeni planların köklü değişiklikler içermediğine ve planlanan alanın artırıldığına dikkat çekerek değişikliklerin kamu yararına uygun olmadığını” belirtti. Kararda, plan değişikliğinin nüfus yoğunluğunu artıracağı, Büyükdere-Levent aksında ulaşım sorunları yaratacağı vurgulandı. Halen devam eden Maslak 1453 inşaatında fiyatlar ise 1+1’ler için 504 bin liradan başlıyor; 4+1 dairelerde 1 milyon 855 bin Türk lirasına kadar yükseliyor.