Sorunlu Mavi Akım doğalgaz projesine alternatif geliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) ve BOTAŞ Genel Müdürlüğü’nce, Hükûmetlerarası Anlaşma kapsamında çalışmaları yürütülmekte olan Azerbaycan Doğalgazı’nı taşıyacak Şah Deniz Boru Hattı Projesi, Bakû-Tiflis-Ceyhan (BTC) Projesi ile hayata geçirilecek. Şah Deniz Projesi’nin yapım aşamasına geçilebilmesi için, öncelikle Türkiye’de halen kamuoyunun önemli tartışma konularından biri olan uluslararası anlaşmalarla fazla olan doğalgaz arzına yönelik eleştirilerin ve ileriye dönük arz ve talep projeksiyonlarının netleşmesinin beklenmekte olduğu öğrenildi. Özellikle yüksek fiyatlarla alım yapılarak ihtilaf konusu olan Mavi Akım projesi ile ilgili pürüzlerin giderilmesinden sora Şah Denizi doğalgaz projesi çalışmalarına hız verilerek bu konu ile ilgili bir çalışma grubu oluşturulacak.
Daha ekonomik
BOTAŞ kaynaklarına göre BTC yatırımı için hazırlanan mühendislik projelerinde bazı merkezlerde pompa istasyonları ortak yatırım olarak düşünülmüş. Aynı güzergahtan BTC hattının yanısıra, Şah Deniz Doğalgaz hattının da geçeceği var sayılarak, pompa istasyonları daha uygun fiyat olan doğalgaz yakıtı ile çalışacak şekilde sipariş edilmiş. BTC projesinin daha ekonomik olabilirliği için geliştirilen ön mühendislik çalışmalarında, aynı güzergâhtan Azerbaycan doğalgazını da taşıyacak Şah Deniz Doğalgaz Boru Hattı'nın da geçirilerek, her iki hattın daha ekonomik bir yatırım oluşturması gözetilmiş.
Gazprom umudunu kesmedi
Türkiye ile Rusya arasında Mavi Akım projesinde uygulanan fiyat oluşum formülünün hatalı olup olmadığı yönündeki tartışmalara son noktayı koymak üzere, BOTAŞ ile Gazprom yetkilileri dün biraraya geldi. Görüşmelerde, Bulgaristan üzerinden Rusya’dan gaz alımına aracılık eden Turusgas şirketinin devreden çıkartılması hususu ele alındı. Bu yıl devreye giren fakat sözleşme hükümleri çerçevesinde doğalgaz alımı 12 Mart tarihinden itibaren Ağustos ayına kadar durdurulan Mavi Akım’dan, Türkiye’nin 2003 yılında 2 milyar metreküp doğalgaz alması söz konusu. Teknik görüşmelerle ilgili, Botaş Genel Müdürlüğü’nden ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndan şu ana kadar herhangi bir açıklama yapılmadı.