Mavişehir ile İlgili Çarpıcı İddia!



Hürriyet'in haberine göre, Protokolün uygulanmaması ve TOKİ’nin yaptığı satışlar nedeniyle kamu zararını hesaplayan dönemin Karşıyaka Belediye Başkanı Cihan Türsen, TOKİ’nin Karşıyaka’ya en az 188 milyon 500 bin Tl borcu olduğunu söyledi.

Mavişehir’de, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı imar planının ardından başlayan, planda 2. etaptaki bir bloğun yok sayılması ve 2043 Sokak’ın satılmasıyla süren tartışmalara bir yenisi daha eklendi. Karşıyaka Belediyesi ile Emlak Bankası arasında imzalanan 13 Şubat 1991 tarihli protokol uyarınca o dönemde Emlak Bankası bugün ise TOKİ yapmakla yükümlü olduğu marina, olimpik yüzme havuzu, spor salonu, mini golf ve mini futbol sahaları, kreş, ilkokul, yeşil alan, rekreasyon alanı, ulaşım teknik altyapı düzenlemelerini yapmadı. Satılan Atakent Yüzme Havuzu’ndan belediyenin hakkı olan payı vermedi. Kamu kurumlarına terk edilmesi gereken yerler satıldı. Protokolün uygulanmamasından kamu zararını ise protokolde imzası olan dönemin Karşıyaka Belediye Başkanı Cihan Türsen yerine getirilmeyen benzerlerinin ihale bedellerini araştırarak hesapladı. Ortaya çıkan zarar pek çok ilçenin hatta Karşıyaka Belediyesi’nin bile 2013 bütçesinden daha fazla. Emsal ihale bedelleri göz önünde tutulduğunda zarar 188 milyon 500 bin Tl.

1 liraya aldılar inanılmaz kar ettiler

Mavişehir’in bulunduğu alanın Emlak Bankası’na bataklıkların kurutulması şartıyla 1 TL bedelle verildiğini, imar uygulamaları yapılırken Karşıyaka Belediyesi olarak ilçenin yararını düşünerek müdahale ettiklerini dile getiren Türsen, “Karşıyaka’nın geleceğini o bölgede gördüğümüz için yapılanlara müdahale ettik ve üç yıl uğraşarak bu protokoldeki şartlarımızı kabul ettirdik. Protokolün her maddesi Karşıyaka’nın yararları düşünülerek yapıldı ancak ne Emlak Bankası ne devredildiği Emlak Konut ve TOKİ protokolün maddelerini yerine getirmedi. Üstüne TOKİ protokol gereği ilgili kurumlara devredilmesi gereken eğitim alanı, hastane alanı, rekreasyon alanı gibi alanları satarak inanılmaz kar etti. Bu kar o kurumun karı değil, Karşıyaka’nın ve kamunun zararı” dedi.

Yapılan sadece KSK tesisleri

Emlak Bankası ve TOKİ’nin, protokolden sadece Karşıyaka Spor Kulübü’nün tesislerine ilişkin maddeyi yerine getirdiğini iddia eden Türsen, “Protokol uyarınca 1. etap inşaatının sonunda spor salonu yapılması gerekiyordu. Emlak Bankası bunun yerine KSK’nin kullandığı tesislerin kapsamını geliştirdi. Çim saha, antrenman sahaları ve iki toprak sahanın yanında bir de sporcu tesisi yapıldı. Ancak onun dışında protokolün arkası aranmadığı için bir şey yapılmadı. Maliyetleri milyonlar ölçülen ulaşım düzenlemeleri, rekreasyon alanlarının dolgusu ve düzenlemesi, sosyal donatı alanlarının oluşturulması gibi yatırımların hepsi belediyeler tarafından yapıldı. Protokol uygulansaydı Karşıyaka Belediyesi’nin geçen günlerde açtığı meydanın dolgusunu ve düzenlemesini bile TOKİ’nin yapması gerekirdi. TOKİ bunları yapmak yerine Milli Eğitim Bakanlığı’na, Sağlık Bakanlığı’na, Karşıyaka Belediyesi ya da İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devretmesi gereken yerleri satarak kamu zararı oluşturdu. Bunun en basit örneği en son tartışmalara neden rekreasyon alanı 45 milyon yerine 4.5 milyon’a satıldı. Atakent’te bulunan havuzun gelirinden Karşıyaka Belediyesi’ne düşen payı hiç vermediler bu da yetmezmiş gibi sattılar” diye konuştu.

"Türkiye’nin en büyük imar yolsuzluğu"

Karşıyaka Belediyesi’nin başlıca büyük projelerini yapmasını sağlayacak miktardaki paranın havaya uçtuğunu anlatan Türsen, zararın tazmini için bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini söyledi. Türsen, “Bir marinanın ihale bedeli 120 milyon Tl, bu fiyat İstanbul Tuzla’da yapılacak marinanın fiyatı, olimpik yüzme havuzu 6 milyon Tl daha geçenlerde Antalya’da ihale edildi. Rekreasyon alanının yok pahasına satılması var oradan 41.5 milyon Tl borç var. Diğer işleri de kattığımızda toplam 188 milyon 500 bin TL’lik bir kamu zararı çıkıyor. Bu, Türkiye’nin gelmiş geçmiş en büyük imar yolsuzluğudur ve bunu bir kamu kuruluşu yapmıştır” dedi. Protokolün hukukiliğinin tartışma konusu olmayacağını belirten Türsen, “Madem ki bu protokolün maddeleri yerine getirilmeye başlanmıştır. Şimdi sıra yapılmayanların yapılmasına gelmiştir. Kimse kalkıp ta daha 4. Etap inşaatı yapılmadı diyemez çünkü orası üçüncü şahıslara satılmıştır. Hukuken protokolün gereği yapılacak hale gelmiştir. Bu zararı emsal fiyatları baz alarak hesapladık yani artabilecek bir rakamdır” dedi.

"Bir an önce harekete geçilmeli"

TOKİ’ye ihtarname çekilerek harekete geçilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Türsen, “Bu işin peşi bırakılmamalı Karşıyaka’nın hakkı olan Karşıyaka’ya kazandırılmalıdır. Yapılan satışlar iptal edilmeli, protokol yerine getirilmelidir. Ben 57 yaşında, 33 yaşında attığım imzaya sahip çıkıyorum” diye konuştu.

Protokole göre yapılması gerekenler

Karşıyaka Belediyesi’ne terkedilecek yeşil alanların peyzajı, rekreasyon dolgu alanlarının dolgusu ve düzenlemesi, ulaşım teknik altyapı yatırımları, sosyal donatı alanlarının mülkiyetinin ilgili kurumlara devri, Atakent’te bulunan yüzme havuzu, ekleri, tenis kortunun belediye şirketi tarafından yönetilmesi, mini golf, mini futbol kompleksinin yapımı ve belediyeye devri, KSK’ye tahsisli spor kompleksi projesindeki çim saha, antrenman sahaları, 2 toprak sahanın yapılması, 1. etap inşaatın yapımı sırasında spor salonu, 2. Etap inşaatın yapımı sırasında olimpik yüzme havuzu, 3. Etap inşaatın yapımı sırasında kreş, 4. Etap inşaatın yapımı sırasında marina inşası ayrıca 60 bin metrekarelik alanın imar uygulaması sonucunda belediyeye bedelsiz devri.