MechTalks’ta Bina Yapımının Geleceği Konuşuldu



Türk Tesisat Mühendisleri Derneği (TTMD), Mekanik Tesisat Müteahhitleri Derneği (MTMD) ve Borusan Grup şirketlerinden Borusan Mannesmann işbirliği ile hayata geçen MechTalks etkinliklerinin ilki “İklim Krizi ve Pandemi Döneminde Bina Mekanik Sistem Adaptasyonu” teması ile 25 Kasım 2021’de düzenlendi. Sektörün değerli isimleri Filiz Pehlivan, Dr. Mustafa Bilge ve Burak Rıza Toraman’ın panelist olarak yer aldıkları etkinlikte AKUT Kurucusu Nasuh Mahruki de konuk konuşmacı olarak sunum gerçekleştirdi. Etkinliğin moderatörlüğünü ise sunucu Merve Yıldırım üstlendi.

Artık harekete geçme zamanı!
“Bu son şans: Artık Harekete Geçme Zamanı” sloganını sahiplenen, TTMD Başkanı Meriç Sapçı, MTMD Başkanı Hüseyin Erdem ve Borusan Mannesmann İnşaat ve Genel Endüstri Segmenti Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Kuşçuoğlu’nun açılış konuşmalarını gerçekleştirdiği panelde Sapçı, “Pandemi ve iklim krizinin ortak noktası kirli hava ve kirli havanın en fazla olduğu binalar. Bu noktada bina tasarımlarında büyük evrim yaşanacağını düşünüyoruz. MechTalks etkinlikleri ile de amacımız pandemi, küresel ısınma ve iklim değişikliği karşısında toplumsal farkındalığı güçlendirmeye katkı sağlamak olacak.” dedi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Erdem ise iklim krizi ve pandemide bina mühendisliği ve mühendislerin önemini vurgularken, “Covid-19 bizlere taze havanın önemini bir kez daha gösterdi. Bu işin profesyonelleri olarak önümüzdeki süreçte taze hava miktarını daha iyi kontrol etmek adına önlemler alacağız. Aynı şekilde kişilerin bu konuda bilinçli olması, yatırımcıların, işverenlerin de bu kritik konuyu bilmeleri ve buna göre önlem almaları gerekiyor.” dedi.

Dünyayı derinden sarsan pandemi ve artık görmezden gelinemeyecek bir duruma gelen iklim krizi gibi çok kritik iki dış faktör ile karşı karşıya kalındığını belirten Kuşçuoğlu ise, “Borusan Mannesmann olarak derneklerle işbirliği yapmayı, sektörlere ve insana değer katan sivil toplum örgütleriyle kol kola yürümeyi son derece önemsiyoruz. Kuruluşumuzdan bu yana sahip olduğumuz bu misyonumuzu bugün de MechTalks gibi değerli işlerle yansıtmaya devam ediyoruz. Mekanik sistemler konusunda insan kaynağımızın gerçekten donanımlı ve deneyimli oluşu ise bizler için çok büyük bir güvence kaynağı” değerlendirmesinde bulundu.

“Binalarımız yüzde 99 oranında doğa olaylarına hazırlıksız”
“İklim Krizi ve Pandemi Döneminde Bina Mekanik Sistem Adaptasyonu” başlıklı panelin konuşmacıları arasında yer alan Pehlivan, iklim sistemindeki bazı değişikliklerin geri döndürülemez, bazılarının ise yavaşlatılabilir olduğunu söyledi. Pehlivan sözlerine şöyle devam etti: “Gelecekte yaşayacağımız iklim, şu anda alacağımız kararlara bağlı. Pandeminin iklimle de ilişkisi var. Covid-19 iklim değişikliğinin etkisini azaltmadı, pandemi insanları bilinçlendirmedi. Temiz hava bina sağlığı için çok önemli. İnsanlar kendi yarattıkları kapalı çevrelerde günlük hayatlarının yüzde 90’ınını geçiriyor. Hasta bina sendromu kavramını bilmemiz gerekiyor. Binalarda temiz havayı ulaştıramazsanız bu hastalığı sürdürüyorsunuz. Bu anlamda yapacağımız şeyler var ama en önemlisi bilinci artırmak. Enerji verimliliği yüksek, taze hava odaklı yerler tasarlamamız, bunu yüksek verimli iklimlendirme cihazlarıyla sağlamamız gerekiyor.”

Pandeminin başlamasıyla Sağlık Bakanlığı, meslek odaları ve derneklerle bir araya geldiklerini belirten Bilge ise yaptığı konuşmada; “Uluslararası literatürde kapalı ortamda bulaş riskini artıran 9 faktör var. Bu faktörlerden havalandırma oranı, hava dağıtım sistemi, nem ve sıcaklık sektörümüzün odak alanına giriyor. Havayı değiştirebilirsek virüsü seyreltebiliriz. Bu noktada yüksek verimli filtreler kullanmak ve alanları yüzde 40-60 arası nem değerlerinde tutmak önem taşıyor. Kuru hava partiküllerin aşağı inmesini engelliyor. Kapalı alanlarda bunlara göre riski azaltabiliriz. Pandemiden sona tasarımcılara ve uygulamacılara büyük iş düşüyor.” dedi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Mekanik tesisat mühendislerinin iklim krizi ve pandemide sorumluluk alması gerektiği değerlendirmesinde bulunan Toraman, yaptığı konuşmada insanın doğa ile savaşmayı bırakıp, doğanın insana ne söylediğini anlaması gerektiğini söyledi. Toraman, “Binalarımız yüzde 99 oranında doğa olaylarına hazırlıksız. Bugünü bırakıp gelecek odaklı olmalıyız. Eski bilgilerimizi geride bırakıp geleceğe doğru bakmak gerekiyor. Pandemi ve iklim krizine karşı savaş vermeliyiz. Yatırımcılarımızın bilinçli ve vizyoner olmaları gerekiyor. Bina inşaatlarında hızı değil kaliteyi ve sürdürülebilirliği ön plana almak gerekiyor. Bina tasarımı kadar havalandırması da dikkate alınmalı. Her şeye cevap verebilecek sistemler geliştirmeliyiz. Bunu yaparken enerji verimliliğini sağlamalıyız.” şeklinde konuştu.

Panelin ardından “Asıl Olan Sürdürülebilirliktir” başlıklı bir sunum gerçekleştiren Mahruki ise, “Dünyanın kendine ait bir ritmi ve dengesi var. Ancak insan gittiği her yerde ekosisteme zarar veriyor. Gelecek yüzyılda ekosistemler çökebilir, türlerin yaşamı risk altına girebilir. Hepimiz karşılıklı birbirimize bağlı ve bağımıyız. ‘Kazan-kazan’ değil ‘kazan-kazan ve kazandır’ yeni mottomuz olmalı.” dedi.

Değişen iklim şartları ve post-pandemi dönemine dair öngörülerin paylaşıldığı etkinliğin sponsorları arasında Grundfos, Birleşim Mühendislik, Daikin, Doğu İklimlendirme, Form, İSİB, Systemair, Trox, Üntes ve Viessmann yer aldı.

Farklı sektörlere değer katacak fikirlerin paylaşımına olanak tanıyan MechTalks’un önümüzdeki buluşmaları hakkında detaylı bilgiler www.mechtalks.com adresinde yer alıyor.