Meclisin Çatı Sorunu 'Asgari Ücrete' Takıldı



Bugün yapılacak olan yemin töreniyle 24. dönem çalışmalarına başlayacak olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin başı 'çatı onarımıyla' dertte. Kampüsteki lojmanların çatı onarımı için ihaleye çıkan Meclis, ihalede en düşük teklif veren firmayı seçti. Ancak Kamu İhale Kurulu (KİK), söz konusu firmanın ihalede verdiği teklife göre çalışanlarına ‘asgari ücretten daha düşük ücret verdiğini’ belirleyince, “Bu firmayı ihale dışına çıkarın ve ona göre ihaleyi sonlandırın” kararı aldı.

TBMMM Genel Sekreterliği, geçen aylarda kampüs içerisinde bulunan lojmanların çatı onarımı için ihaleye çıktı. İhaleye 22 adet istekli teklif verdi. Firmalardan İştaş İnşaat Maden. San. Ticaret Limited Şirketi’nin teklifi uygun bulundu. Ancak katılımcılardan birinin şikâyeti üzerine, KİK süreci değerlendirmeye aldı ve firmanın teklifinde asgari ücret açısından sıkıntı olduğunu fark etti.

Buna göre, 2011 yılı ilk altı ayı itibariyle 16 yaşını doldurmuş işçilerin saatlik ücreti 3.54 TL olarak belirlenirken, firma ‘düz işçi’ olarak çalıştıracağı personelin saatlik ücretini 3.41 TL olarak belirlemişti. Çalışanlara Asgari Ücret Komisyonu’nca belirlenen ücretlerden daha az ücret verilemeyeceğine dikkat çeken KİK, şirketin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verdi. Şimdi ikinci en uygun teklifi veren firma belirlenerek, ihale süreci tamamlanacak.